Upala uha kod beba

Upala uha kod beba je veoma česta pojava koja može da se javi i više puta godišnje.


Upala uha kod beba je veoma česta pojava koja može da se javi i više puta godišnje. U najvećem broju slučajeva se radi o blagim upalama koje se pravovremenim tretiranjem lako leče. Kod beba se najčešće javljaju upale srednjeg uha (lat. otitis media) i upale spoljašnjeg uha (lat. otitis eksterna).

Zašto su bebe sklonije upalama uha?

Deca uzrasta do 3 godine su veoma osetljiva i sklona upalama uha upravo zbog njihove anatomije. U poređenju sa odraslim osobama, eustahijeva tuba koja povezuje zadnji deo nosa i grla sa srednjim uhom je postavljena horizontalno, kraća je kod beba i ima manju prohodnost, što dovodi do lakšeg blokiranja tube i zadržavanja tečnosti u srednjem uhu.

Postojanje trećeg krajnika i njegovim uvećanjem usled infekcija gornjih respiratornih organa, takođe se povećava sklonost ka upali uha kod beba i male dece uopšte.

Bebama su takođe imuni sistemi i dalje u fazi razvoja, što ih dodatno čini osetljivim na bakterije i viruse.

Šta uzrokuje upalu uha?

Upalu uha uzrokuju virusi, bakterije i retko gljivice. Kod beba upali uha najčešće prethodi prehlada, infekcija sinusa ili alergija.

Zbog nerazvijene eustahijeve tube, zadržava se tečnost koja se stvara usled infekcija gornjih respiratornih puteva i stvara se vlažno okruženje što pospešuje razvoj bakterija i mikroba u srednjem uhu što dovodi do upale.

Upale spoljašnjeg uha najčešće se javljaju usled vode, vlage i znoja unutar ušnog kanala. Razvijanjem bakterija ili gljivica dolazi do zapaljenja kože koja oblaže unutrašnjost spoljašnjeg uha.

Kako prepoznati upalu uha?

Upale uha su veoma bolne a bebe ne mogu da vam kažu šta ih boli.Kod beba za razliku od starije dece dominiraju nespecifični simptomi koje možda i nebismo povezali sa upalom uha, kao što su:

  • jaka razdražljivost;
  • neprestanim plkanjem;
  • smanjenim apetitom (bebe odbijaju sisanje je rim je ono veoma bolno);
  • povišenom temperaturom;
  • oslabljenim sluhom;
  • dijarejom (tzv. stolice gladi);
  • držanjem/povlačenjem uha;
  • curenjem tečnosti iz uha.

Da li se mogu sprečiti upale uha?

Shodno tome da u većini slučajeva upali srednjeg uha prethodi prehlada, infekcija sinusa ili se javljaju usled alergija, održavanje higijene, uklanjanje sekreta iz bebinog nosa i poboljšanje imuniteta deteta je najvažnije, pogotovo u zimskom periodu kada su respiratorne infekcije najčešće.

Važno je takođe držati bebu podalje od prisustva duvanskog dima koji im na već nerazvijen imuni sistem dodatno povećava šansu da dobiju upalu uha.

Za sprečavanje upala spoljašnjeg uha važno je održavati higijenu uha i ukoliko je beba imala kontakt sa vodom važno je nežno osušiti uho bebi.

Kako se leče upale uha?

Često se blaže upale uha samostalno izleče u kratkom periodu, ali u svakom slučaju ukoliko prepoznate znake upale kontaktirajte lekara i zakažite pregled.

Da bi se dijagnostifikovala upala uha, ORL specijalista će uraditi pregled uz pomoć otoskopa, aparata koji omogućava uvid u kanal uha, kako bi utvrdio postojanje upale i odredio tok lečenja.

U slučaju postojanja ozbiljnije upale uha, bebama lekar specijalista može prepisati antibiotike u oralnoj ili tečnoj formi.

Bol kod upale uha može biti veoma jak, pa vam lekar može preporučiti lekove protiv bolova, odnosno snižavanje temperature za dete, kao što je paracetamol. Takođe, može vam preporučiti preparat za čišćenje sekreta iz nosa kao što je fiziološki rastvor ili prečišćenu morsku vodu, kako bi se protok vazduha u eustahijevoj tubi olakšao.

Svakako, naša preporuka je da se za sve dileme koje imate, a tiču se upale uha vaših mališana, konsultujete sa pedijatrom u koga imate poverenja ili lekarom specijalistom otorinolaringologije.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Za sve konsultacije i zakazivanja pregleda, možete pozvati call centar Dr Žutić klinike 011301 83 33.

Cena pregleda

Cena
ORL pregled 4,600.00 RSD
Pregled specijaliste pedijatra 4,600.00 RSD