Treći krajnik - Adenoidectomia

Treći krajnik je limfno tkivo smešteno u pozadini nosa, u nosnom delu ždrela koje se zove epifarinks tj. nazofarinks. Postoji već na rođenju.


Šta je treći krajnik?

Treći krajnik je limfno tkivo smešteno u pozadini nosa, u nosnom delu ždrela koje se zove epifarinks tj. nazofarinks. Postoji već na rođenju.

Kada treba uraditi operaciju trećeg krajnika?

Operaciju trećeg krajnika je potrebno uraditi kada on detetu stvara tegobe i kada je treći krajnik bolestan. Osnovne tegobe kod dece sa uvećanim i bolesnim trećim krajnikom su:

  • otežano disanje na nos,
  • hrkanje,
  • nekada i potpuni prekidi u disanju – sleep apneje.

Pored otežanog disanja, druge najčešće tegobe su:

  • hronični kašalj,
  • česta slinavost,
  • česte upale ušiju – više od 3 godišnje.

Hirurško uklanjanje se radi kod dece starije od 18 meseci. To je najčešća hirurška intevencija u opštoj anesteziji, uzimajući u obzir sve grane hirurgije.

Zbog teže pristupačne lokacije i uzrasta pacijenta, intervencija se mora uraditi u opštoj endotrahealnoj anesteziji. Dužina oparacije je oko 15-20 minuta. Krvarenje tokom operacije je po pravilu minimalno.

Priprema za operaciju

Pre operacije je potrebno uraditi preoperativnu pripremu koja obuhvata:

  1. Pregled pedijatra
  2. Laboratoriju
  3. Bris grla i bris nosa

Potrebno je da pedijatar na osnovu pregleda i urađene laboratorije i dijagnostike da zaključak/saglasnost da za pacijenta nema kontraindikacija za opštu anesteziju i da se može operisati. Važno je napomenuti da pedijatar prilikom pregleda deteta može tražiti dodatne laboratorijske analize ili dodatne preglede kako bi sa sigurnošću utvrdio zdravstveno stanje pacijenta.

Preoperativnu pripremu možete uraditi kod nas ili kod svog izabranog lekara. Ukoliko preoperativna priprema nije urađena u našoj ustanovi morate nam pre termina operacije javiti da je dete dobilo potvrdu da se može operisati i na dan operacije nam dostaviti sve laboratorijske nalaze kao i nalaz pedijatra na uvid.

NAPOMENA: Rezultati laboratorije i zaključak pedijatra ne smeju biti stariji od 7 dana od zakazanog termina operacije.

Kakav je postoperativni tok?

Dva sata nakon intervencije dete počinje da pije tečnost, a 4 sata nakon operacije može da jede. Prvi dan je hrana lakša, izbegava se jako začinjena, masna, “teška“ hrana. Dan nakon operacije, dete se normalno hrani i normalno ponaša. Kao i kod većine drugih hirurških intervencija, postoperativni oporavak traje 7 dana.

Bol nakon operacije je minimalan i jedini lekovi koji se rutinski koriste u postoperativnom periodu su lekovi za bolove – analgetici, paracetamol i ibuprofen. Dužina terapije bola je 2-3 dana. Treba izbegavati odlazak u kolektiv, dečje rođendane, igraonice i put van grada. Nakon 7 dana, dete se u potpunosti vraća normalnom životu.

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena operacije

(obuhvata sve troškove osim preoperativne pripreme)

Cena
Treći krajnik 55,000.00 RSD