Povraćanje kod dece


Povraćanje kod dece je često neizbežan deo roditeljstva. Bez obzira na to koliko iskustva imate kao roditelj, suočavanje s povraćanjem vašeg deteta može biti vrlo stresno i uznemirujuće.

Uzroci povraćanja kod dece

Povraćanje kod dece može biti uzrokovano različitim faktorima, a najčešćih uzroci su:

  • Infekcije – virusi mogu izazvati gastroenteritis odnosno u narodu poznat kao „stomačni virus“
  • Bakterijske infekcije, najčešće trovanja hranom, uglavnom vezana za letnje mesece
  • Alergije ili intolerancija na hranu – na primer, intolerancija na laktozu ili alergija na koštunjavo voće
  • Pojedini lekovi –na primer, antibiotici umeju da budu prejaki za želudac deteta
  • Migrene – najčešće kod starije dece, migrena (jak bol i pulsiranje glave) može biti praćena povraćanjem
  • Upala slepog creva – najčeše je prisutan jak bol u trbuhu, temepartura i povraćanje i tada treba hitno otići kod doktora
  • Putovanje – krivine u putu mogu dovesti do mučnine pa i povraćanja
  • Preterani unos hrane i pića

Povraćanje kod beba

Povraćanje kod beba je veoma retko ali je bljuckanje normalno i može biti često, pa je zato važno da razlikovati ta dva stanja.

Kako razlikovati bljuckanje od povraćanja kod beba?

Bljuckanje je izbacivanje male količine tek progutane hrane (mleka) i obično se javlja nakon hranjenja. Često je kod odojčeta i beba usled velike količine progutanog vazduha, nepravilnog položaja dojenja ili preterane količine hrane. Da bi se bljuckanje smanjilo potrebno je hraniti ili dojiti bebu u pravilnom položaju. Treba voditi račina da količina hrane i položaj u toku i posle obroka budu odgovarajući. Bljuckanje je normalna pojava kod beba, jer im se tek razvija probavni sistem, ali u slučaju da je bljuckanje često, a vaše dete ne napreduje treba se obratiti lekaru za savet.

Za razliku od bljuckanja, povraćanje je intenzivnije i beba izbacuje mnogo veće količine hrane. Ono može ukazivati na neke infekcije, stomačni virus (gastroenteritis) ili neka teža stanja. Ako je povraćanje praćeno prolivom, temperaturom, ispupčenom ili uvučenom fontanelom ili nadutim stomakom, potrebno je odmah posavetovati se sa pedijatrom.

Šta raditi kad dete povraća?

Povraćanje može biti vrlo stresno za dete, ali i za roditelje zato pokušajte da se smirite i da smirite svoje dete. Ako je vaše dete u ležećem položaju, uspravite ga i uklonite mu kosu sa lica. Kao posledica povraćanja najčešče se javlja dehidratacija organizma, pa je važno da detetu, u kratkim vremenskim razmacima, nudite po malo sredstva za rehidraciju.

Sredstva za rehidraciju su specijalni rastvori na bazi soli i šećera koji pomažu da se popijena tečnost najbolje apsorbuje i nadoknade izgubljeni elektroliti. Ove rastvore možete naći u apotekama.

Takođe, možete detetu dati probiotik na bazi dobrih bakterija koje pomažu normalnom radu digestivnog trakta. Postoje probiotici u obliku praška koji se lako mešaju sa vodom, što može biti posebno pogodno za decu koja imaju poteškoće sa gutanjem standardnih tableta.

Vrtoglavice i mučnine često prate povraćanje, u tom slučaju detetu možete staviti hladne obloge na čelo. Hlađenje može imati umirujući efekat na telo.

Ispiranje usta vodom ili blagim čajem takođe može pomoći u smanjenju neprijatnog ukusa u ustima, a istovremeno može pružiti osećaj svežine.

Ishrana nakon povraćanja

Deca često traže hranu nakon povraćanja zbog svojih bržih metaboličkih procesa i intenzivnih faza rasta. Njihovo telo ima povećane energetske potrebe, a gubitak hrane usled povraćanja može izazvati naglu potrebu za nadoknadom energije. Osim toga, deca imaju prirodan instinkt za oporavak i regeneraciju, što uključuje potrebu za bržim unošenjem hrane kako bi se obnovila izgubljena energija. Odrasli, sa sporijim metaboličkim procesima i manjim energetskim potrebama, ne osećaju istu potrebu u unosu hrane nakon povraćanja i zato nam nekada deluje neobično kad deca nakon povraćanja odmah traže da jedu.

Česte i male količine određene hrane mogu da pomognu ali tek kada deca prestanu da povraćaju i kada su rehidrirana. Najbolje je da tada deca jedu: tost, blage supe sa povrćem, suv keks ili kuvani pirinač. Treba izbegavati velike količine šećera, masnu hranu i mlečne proizvode.

Međutim, ako vaše dete nema potrebu da jede, nemojte ga forisirati već mu ponudite tečnost, na primer, čaj od kamilice koji ima umirujuće dejstvo. Neka deca imaju prisutnu potrebu za hranom, dok druga imaju gubitak apetita praćen gađenjem na hranu, ukuse i određenu teksturu hrane. Zato sačekajte da detetu bude bolje, pa mu ponovo ponudite hranu.

Povraćanje kod beba i male dece je često prolazan problem i rešava se adekvatnom brigom i dijetalnom ishranom, ali ukoliko simptomi postanu teži ili se produže obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Za sve konsultacije i zakazivanja pregleda, možete pozvati call centar Dr Žutić klinike 011301 83 33.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste pedijatra 4,600.00 RSD