Nega kože kod beba

Briga i nega bebine kože jedan je od najzahtevnijih poslova za roditelje.


Briga i nega bebine kože jedan je od najzahtevnijih poslova za roditelje. Koža bebe na rođenju je tanja i delikatnija nego kod odraslih, a i odbrambena funkcija kože još uvek nije razvijena, pa je zato potrebno posvetiti joj posebnu pažnju. Osnovni cilj nege jeste da koža bude zdrava i da se smanji svaka mogućnost iritacije. Kako bi se to postiglo, a i da bi se sprečilo crvenilo, svrab ili ekcemi roditelji treba da znaju kako da neguju bebinu kožu.

Bebi je sasvim dovoljno da je kupate 2 do 3 puta nedeljno.

Često kupanje beba dovodi do isušivanja kože i veće su mogućnosti iritacija. Svakako je potrebno pranje pelenske regije više puta u toku dana, kao i umivanje bebinog lica čistom i mlakom vodom.

Kratke kupke su najbolje.

Kupanje u kadi je bolje od tuširanja u održavanju hidratacije suve kože malih beba. Ali kupke koje predugo traju mogu imati suprotan efekat. Naša topla preporuka jeste da se vreme kupanja beba ograniči na 5 minuta. ​

Temperatura vode prilikom kupanja bebe treba da je prijatna.

Vruća voda može isušiti kožu bebe i aktivirati nervne završetke, koji postaju osetljiviji, povećavajući želju za češanjem. Da biste sprečili iritaciju i isušivanje bebine kože, najbolje je da kupka bude mlaka.

Izbegavati penaste kupke i penaste, mirisne sapune.

Mirisi i druge hemikalije u proizvodima za kupanje beba mogu izazvati iritiratacije. Dobro je koristiti uljane kupke kod beba koje imaju suvu kožu kao i kod beba sa normalnom kožom ali je kod njih preporuka koristiti dečije sapune i to za pranje regije kose (temena), vrata, pazuha, guze i genitalne regije.

Bebu ne brisati, već nežno tapkati nakon kupanja

Kada se kupanje završi, bebu bi trebalo osušiti mekim pamučnim peškirom.​ Ne trljati detetovu kožu jer na taj način se uklanja više ulja sa površine kože i mogu se izazavati iritacije.

Nanošenje hidratantne kreme nakon kupanja beba je dobro za kožu.

Odmah nakon kupanja, dobro je naneti hidratantnu kremu na bebinu kožu ili napuderisati predeo pelenske regije i pregiba. Ukoliko se koristi puder, savet je da se najpre sipa na ruke, a onda nanese kako ne bi došlo do udisaja čestica talka. Bez obzira koji preparati se koriste, najbolje je da su prirodni i da nemaju mirise koji sadrže hemikalije.

 

Dete treba oblačiti u garderobu izrađenu isključivo od prirodnih materijala.

Pamuk je najsigurniji materijal i potrebno je da beba do sebe uvek ima pamučno odelce. Takođe, posteljina bi trebalo da je od prirodnih materijala. Prašak za veš i omekšivač za bebine stvari moraju biti blagi, bez dodatih parfema i hemikalija.

Nega dečije kože u zimskom periodu godine

Zimi je koža dece, kao i koža odraslih, sklona dodatnom isušivanju. Iako je hladno, detetu je potreban svež vazduh i boravak na otvorenom. Pre izlaska napolje, potrebno je namazati bebino lice prirodnom kremom i nikako ne izlaziti napolje odmah nakon umivanja ili pranja ruku. Detetu treba da je toplo, ali ne pretoplo jer može doći do znojenja i osipa po koži. Deca sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskog perioda. Hranljive formule na prirodnoj bazi prijaju koži i štite je od isušivanja.

Nega dečije kože u letnjem periodu godine

Tokom leta, bebina koža zahteva poseban tretman. Deca mlađa od 12 meseci ne bi trebalo da se izlažu direktnom sunčevom zračenju. Preporučuje se boravak u hladovini i obavezan pojačan unos tečnosti. Tokom ovog perioda, najčešće se javlja osip od vrućine. Bebe tada treba oblačiti u odeću od prirodnih materijala, posebno pamuka.

Pre izlaska iz kuće potrebno je naneti kremu za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite i prilagođenu dečijoj koži. Nakon boravka napolju, mazanje prirodnim i laganim kremama je preporučljivo.

Ukoliko vaše dete ima promene na koži koje se ponavljaju i dugo traju, najbolje je obratiti se stručnim licima. Pomoć i savet na koji način da negujete kožu vašeg deteta, možete potražiti kod dermatologa, pedijatra ili farmaceuta.

 

Kako Vi negujete kožu svoje bebe?

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste pedijatra 4,600.00 RSD
Pregled specijaliste dermatologa 6,000.00 RSD