Kako adekvatno obući bebu


Za prilagođavanje temperature tela u odnosu na temperaturu okoline novorođenčetu treba više vremena nego odrasloj osobi zbog nezrelosti mehanizama termoregulacije. Zbog toga su roditelji često u dilemi kako obući bebu kada su vrućine i kako je zaštititi od hladnoće.

Temperatura prostorije u kojoj beba boravi i spava treba da iznosi 22-23 stepena, uz dovoljnu vlažnost vazduha (50-60%). Kada se vrše pripreme za kupanje bebe, temperatura treba da je nešto viša - oko 25 stepeni. Nagle promene temperature treba izbegavati koliko je to moguće.

U uslovima normalne temperature okoline (22-23 stepena) zdravo, donešeno novorođenče treba obući slojevito - platnena košuljica, benkica ili bodi i štramplice. Sva odeća mora biti od pamuka i treba izbeći odeću koja se oblači preko glave. Ako je temperatura u vašem stanu niža ili prenosite bebu u hladniju prostoriju, dodajte još jedan sloj pamučne odeće. Slojevito oblačenje praktično je iz više razloga - dobro drži toplotu zbog slojeva vazduha između odeće, a lako skinete jedan sloj ako je bebi vruće ili dodate ako je hladno. Kapica u uslovima normalne temperature okoline, kod kuće, u krevetiću nije potrebna.

Kako ćete proceniti da li je beba adekvatno obučena?

Ruke i stopala novorodjenčeta su hladne, a glava topla. Ovo je normalno i posledica je specifičnosti cirkulacije u ovom uzrastu. Najlakše ćete proceniti da li je bebi dovoljno toplo ako stavite ruku na grudni koš ili ledja. Ako je koža topla - dete je dovoljno obučeno.

Kako obući bebu kada su vrućine, a kako zimi?

Zbog nezrelosti mehanizama termoregulacije leti bebu treba zaštititi od sunca i toplote. Letnja odeća za bebe podrazumeva pamučne benkice i pantalonice svetlih boja i gustog tkanja. Šeširić ili kapica su obavezni. Podrazumeva se češće davanje vode ako beba ne doji. Smernica za oblačenje može vam biti sopstveni osećaj toplote ili hladnoće.

U toku zimskog perioda najbolje je bebi obući nekoliko slojeva odeće, jer će je manje sputavati nego dva teška odevna predmeta. Praktična su i udobna zimska odelca punjena perjem ili imitacijom perja. Kapa je neophodna čak i ako je napolju samo prohladno, a ako je temperatura oko 0 i uši treba da su pokrivene. Ručice se štite rukavicama, a stopala čarapicama i čizmama. Hladno vreme vas ne sme sprečiti da izvedete bebu napolje, ali u slučaju niskih temperatura i vetra ne treba dugo boraviti na otvorenom.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste pedijatra 4,600.00 RSD