Nega genitalne regije kod muške dece


Higijena genitalne regije kod dece je još jedna osetljiva tema u pedijatriskoj praksi. Naravno da se puno o tome pričalo, ali su i dalje neusaglašeni stavovi specijalista dečje hirurgije - urologa i pedijatara u vezi tretmana kod slepljenog prepucijuma (kožice) i kod fimoze (slepljene kožice za vrh penisa).

Higijena spoljnih genitalija, pogotovu kožice koja je slepljena je jednostavna i ne zahteva ništa van uobičajene higijene i nege bilo kod drugog dela dečje kože i kose.

Ne postoje posebni higijenski zahtevi i potreba da se ova kožica neprirodno i snažno prevuče, kožica se može blago povlačiti do granice koju ona sama dozvoljava ali ne i preko nje. Genitalna higijena kod dece ne zahteva bilo kakve specijalne manipulacije. Bolna povlačenja kao i krvavljenje pri povlačenju dovode do traume deteta i roditelja, a neretko i do stvaranja ožiljaka i naknadnog slepljivanja kožice za glans (polni organ). Voda i sapun su dovoljni za higijenu. Eksterna dnevna higijena slepljene kožice je sve što je neophodno, a slično važi i za kožicu koja može da se povuče.

Glans i prepucijum (polni organ i kožica) se razvijaju kao jedno. Proces njihovog odvajanja je postepen i ne treba ga forsirati. Kada će se dogoditi zavisi od deteta. Može da se desi pre rođenja (što je retko), može da bude neposredno po rođenju ili u prvim mesecima života (takođe je retko) ili u nekoliko godina po rođenju što je normalno. Najčešće će se kožica potpuno odvojiti do pete godine, a ako se to ni tada ne dogodi posavetujte se sa pedijatrom.

Nije potrebno na silu povlačiti prepucijum. Povlačenje na silu može da dovede do komplikacija jer boli, krvari i pravi ožiljke. Povlačenje se može vršiti po malo, samo onoliko koliko sama kožica dozvoljava.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste pedijatra 4,600.00 RSD
Pregled konsultanta specijaliste 6,000.00 RSD