Šta je holesterol?


Holesterol je lipid, iz porodice sterola, koja igra centralnu ulogu u mnogim biohemijskim procesima unutar našeg organizma. Posebno učestvuje u sastavu membrana naših ćelija, ali i u metabolizmu mnogih molekula unutar našeg tela.

Dobar ili loš holesterol

Često slušamo o dobrom ili lošem holesterolu, ali realnost je malo drugačija, jer je holesterol samo jedan molekul a ne dva. Zaista, većinu holesterola koji je potreban telu pravi jetra, a manji deo obezbeđuje ishrana. Ne postoje dva molekula holesterola već dva proteina odgovorna za njegov transport u organizmu, zahvaljujući krvi. Ti proteini su:

Lipoprotein visoke gustine (HDL)

Lipoprotein visoke gustine (HDL) je ono što se obično naziva "dobrim" holesterolom. Njegova uloga je da spreči nastanak masnih naslaga (koje se nazivaju aterosklerotične naslage) na zidovima arterija. HDL donosi jetri višak holesterola akumuliran u organima tako da se eliminiše.

Lipoprotein niske gustine (LDL)

Lipoprotein niske gustine (LDL) se odnosi na "loš" holesterol. Za razliku od HDL-a, ovi proteini distribuiraju holesterol raznim organima za upotrebu. Ako imamo previše LDL-a, transportera do organa, to uzrokuje taloženje lipida na zidovima arterija i samim tim može da izazove pojavu aterosklerotičnog plaka, koji zapušava arterije.

Šta su trigliceridi?

Trigliceridi su još jedna vrsta lipida koji se nalazi u krvi, u obliku su u kojem se skladište masti. Ovo je druga energetska rezerva koju obezbeđuje telo, a koja se koristi kada se iscrpi prvi "brzi" izvor energije - glikogen, šećer koji se nalazi u jetri i mišićima. Trigliceridi su lipidi koji cirkulišu u krvi. Dolaze uglavnom od hepatičke sinteze (jetre) i ishrane (loše utiču šećer i alkohol). Oni su glavni nosioci životinjskih masti i biljnog ulja, kao „prodavnice“ masti koje naše telo može da iskoristi.

Kako se dijagnostikuje povišen holesterol i trigliceridi?

Povišen holesterol i trigliceridi ne daju jasne simptome do trentka kada se desi izvesno opasno zdravstveno stanje kao što je moždani udar, srčani udar ili dijabetes. To se dešava jer se masne naslage nakupljaju u arterijama i dovode do zakrčenja.

Osnovni način dijagnostifikovanja povišenog holesterola i triglicerida pre ozbiljnijih simptoma jeste redovna analiza krvi, poznata kao lipidni status. Na osnovu rezultata biohemije i anamneze, lekar određuje terapiju. Nekada je dovoljno samo promeniti stil života i navike, a nekada je potrebno uključiti i farmakoterapiju kako bi se prevenirale ozbiljnije zdravstvene smetnje pacijenta.

Zdrave životne navike protiv visokog holesterola i triglicerida

Prvi korak protiv visokog holesterola, triglicerida i viška masti je da imate zdrav način života. Trebalo bi da pokušate da jedete uravnoteženu ishranu, da ne konzumirate previše alkohola, da ne pušite cigarete i da se bavite sportom. Ovo pomaže da se ograniče masne naslage u našim arterijama. Ponekad je to težak program za nas, pa ćemo se fokusirati na hranu. Što se tiče uloge fizičke aktivnosti, treba uvek razmišljati na način da na primer ukoliko postoje stepenice, izaberemo njih, a ne penjanje liftom, odnosno da kada god se ukaže mogućnost aktiviramo svoje telo.

Ishrana kod povišenog holesterola i triglicerida

Lipidi delom dolaze iz naše ishrane i potrebno je pobrinuti se da se hranimo zdravo kako bismo obezbedili ono što je telu potrebno. Posebno je važno da pažljivo biramo mast u borbi protiv viška holesterola.

"Zasićene" masti izazivaju značajno povećanje LDL-holesterola u krvi, već lošeg holesterola. Zato je preporučljivo smanjiti konzumiranje sira, putera, mesnih preradjevina i raznih vrsta peciva.

Konzumiranje "nezasićenih" masti snižava loš holesterol (LDL) i povećava dobar holesterol (HDL). Ova mast, koja bi se mogla opisati kao "dobra", nalazi se u maslinovom ulju, kikirikiju, suncokretu, kukuruzu, soji i ribi.

Iskoristite vreme da posmatrate svoj tanjir i različite boje koje se nalaze na njemu. Jedite na miru, sveže sezonske namirnice, bez ometanja uredjajima i ukoliko je moguće uvek u isto vreme.

Farmakoterapija kod povećanog holesterola i triglicerida

Ukoliko promene u ponašanju ne dovode do smanjenja holesterola i triglicerida, potrebno je uključivanje lekova koji će tome doprineti. Najčešći lekovi koji se prepisuju u ovim situacijama su satini. Satini su inhibitori holesterola. Oni smanjuju količinu holesterola koji cirkuliše u krvi.

Savet

Zdrave životne navike, izbalansirana ishrana, izbegavanje stresa i redovno praćenje svog zdravstvenog stanja mogu prevenirati mnoga oboljenja, a samim tim i povišen holesterol i trigliceride.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Za sve konsultacije i zakazivanja pregleda, možete pozvati call centar Dr Žutić klinike 011301 83 33. Zato zakažite preventivni pregled i osnovne biohemijske analize i predupredite zdravstvene smetnje.

Naši lekari koji se bave ovom oblašću

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste 4,600.00 RSD