Operacija nosa - rhinoseptoplastika


ŠTA JE RHINOSEPTOPLASTIKA? KOME I ČEMU JE NAMENJENA?

Rhinoseptoplastika je operacija spoljašnjeg dela nosa i nosnog septuma. Smatra se da je ovaj zahvat jedna od najkomplikovanijih u plastičnoj hirurgiji, s obzirom na visoku estetsku vrednost nosa, njegovu komplikovanu anatomiju i jedinstvenost svakog pojedinačnog nosa u odnosu na fizionomiju osobe. Rhinoseptoplastika je estetski hirurški zahvat za preoblikovanja nosa i poboljšanje njegovog izgleda, kao i za uklanjanje nosne opstrukcije, odnosno otežanog disanja.

Sama operacija se sastoji iz dva dela – operacije nosnog septuma (krive nosne pregrade/devijacije nosa), koja poboljšava funkciju nosa, i plastične operacije nosa (estetika).

ŠTA JE KRIVA NOSNA PREGRADA, ODNOSNO DEVIJACIJA NOSA?

Sam nos je nosnom pregradom podeljen na dva dela. Ukoliko je ova pregrada kriva, ona predstavlja fizičku prepreku za disanje, odnosno vazduh ne može lako da prolazi kroz nos. Devijacija nosa odnosno kriva nosna pregrada može biti urođena ili može biti posledica mehaničke povrede nosa. Kada je u pitanju povreda nosa koja za posledicu ima otežano disanje, pacijent ima svest o tome da je disanje otežano zbog povrede. Kada je u pitanju urođena devijacija nosa pacijent uglavnom u ranijem životnom dobu nema većih problema, međutim sa godinama mogu da počnu da se javljaju problemi pri disanju.

Jedino rešenje za devijaciju nosa (krivu nosnu pregradu) predstavlja njena operacija, jer terapija lekovima daje samo trenutne rezultate, ali ne rešava uzrok problema.

Operacija krive nosne pregrade se uglavnom izbegava do 18. godine života, jer nos raste tokom našeg razvoja kao i ostatak tela. Izuzetak predstavljaju pacijenti koji su u mlađoj životnoj dobi, a koji imaju velike deformitete koji im znatno otežavaju disanje.

KAKO SE IZVODI RHINOSEPTOPLASTIKA?

Operacija će se razlikovati u zavisnosti od vaših fizičkih karakteristika i procene hirurga. Postoji otvorena i zatvorena metoda operativnog zahvata. Kojom metodom će biti izvedena operacija odlučuje hirurg prilikom pregleda pacijenta.

KAKVI SE REZULTATI NAKON RHINOSEPTOPLASTIKE OČEKUJU?

Rezultati operacije nosa, tj. rhinoseptoplastike mogu da variraju od jednog do drugog pacijenta i oni u velikoj meri zavise od osnovne strukture vašeg nosa, kože i tkiva koje je operacija imala za cilj da ispravi, zato je bitno naglasiti da nije uvek moguće dobiti kao krajnji rezultat izgled nosa koji je pacijent zamislio.

Pacijenti najčešće traže da promene budu suptilne i ne preterano očigledne, sa ciljem da nos ima prirodniji poboljšani oblik, koji se stapa sa njihovim licem.

Vaš hirurg će na konsultacijama sa vama razgovarati o rezultatima koje lično možete da očekujete. Pored estetskog poboljšanja, ova intervencija blagotvorno utiče i na ličnu ravnotežu i razvoj pacijenta.

DA LI JE RHINOSEPTOPLASTIKA POGODNA ZA VAS?

Koji god da su vaši razlozi, trebalo bi iskreno da razgovarate o svojim ličnim ciljevima i očekivanjima u odnosu na ishod procedure sa svojim hirurgom. Kao i kod svake estetske hirurgije, uvek treba imati na umu da je željeni rezultat poboljšanje, a ne savršenstvo. Tokom konsultacija sa hirurgom, od suštinskog je značaja da slobodno izrazite šta vam smeta i šta očekujete kao poboljšanje. Nemojte se plašiti da razotkrijete sva svoja pitanja, strahove i očekivanja. Svako je drugačiji po svojoj morfologiji i psihološkoj strukturi, očekivanja nisu ista i ne postoji jedan standard za ovakve vrste operacija.

KOLIKO TRAJE OPERACIJA NOSA?

U zavisnosti od obima zahvata, operacija nosa može trajati od jednog do 3 sata. Ipak, imajte na umu da je ovo samo hirurško vreme, odnosno vreme koje pacijent provodi u operacionoj sali. Da bi se obezbedio najviši standard personalizovane nege pacijenata, obraćamo pažnju na detalje i rezultate - ova vrsta hirurgije zahteva da provedete odgovarajuće vreme neposredno pre i posle zahvata u bolnici. Generalno, potrebno je da izdvojite pun dan svog vremena za samu operaciju i odgovarajuću postoperativnu negu (potrebno je 1 noćenje u bolnici.

KOLIKO ĆE VAM TREBATI DA SE OPORAVITE NAKON OPERACIJE NOSA?

Vreme oporavka nakon operacije nosa, razlikuje se od jednog do drugog pacijenta. Pacijent se iz bolnice otpušta dan nakon intervencije. Po otpustu ćete morati da se odmarate kod kuće prvih 48 sati. Nakon 5-7 dana od intervencije se vade tamponi iz nosa i tada je postoperativni tok mnogo lakši. Većina pacijenata bira da se vrati na posao nakon dve nedelje.

HOĆE LI PROCEDURA OPERACIJE NOSA DA OSTAVI OŽILJKE?

Napredne hirurške tehnike koje hirurzi primenjuju osmišljene su tako da se minimiziraju, a gde je moguće i eliminišu, svi vidljivi ožiljci.

Hirurški rezovi se obično prave unutar samog nosa i stoga nisu spolja vidljivi. Tamo gde se rezovi prave sa spoljne linije nosa, jedva su vidljvi finalno. Generalno, možete očekivati da će bilo kakvi ožiljci koji se pojave znatno izbledeti vremenom, iako postoji individualna varijacija dužine perioda formiranja ožiljaka.

NEŽELJENI EFEKTI I MOGUĆE KOMPLIKACIJE KOD RHINOSEPTOPLASTIKE

Iako kod svakog pacijenta variraju, oticanje i modrice oko očiju su uobičajene posle estetske operacije nosa, ali će jenjavati tokom par nedelja nakon procedure. Oticanje samog područja nosa će se sporije smiriti, kao i utrnulost koja bi potencijalno mogla da bude prisutna do nekoliko meseci. U drugoj nedelji kada se većina ljudi vrati na posao, otok nije očigledan okolini.

PREPORUKE ZA PERIOD NAKON OPERACIJE NOSA

  • Izlaganje suncu: nema direktnog izlaganja šest do osam nedjelja nakon operacije nosa, zatim je izlaganje moguće uz kremu za sunčanje sa maksimalnim faktorom zaštite
  • Šminka: potencijalne modrice se mogu sakriti kremom za prekrivanje dan nakon operacije, a vaša uobičajena šminka se može naneti preko kreme za pokrivanje
  • Sport: individualni sportovi, kao što su gimnastika ili trčanje, mogu se nastaviti mesec dana posle operacije; Timski sportovi ili sportovi sa rizikom od povrede lica (borbeni sportovi i sportovi sa loptom) ne mogu se nastaviti pre nego što prođe tri meseca od operacije.

POTENCIJALNI RIZICI OPERACIJE NOSA

Potencijalni rizici specifični za ovu vrstu operacije uključuju:

  • Ponovljeno krvarenje iz nosa
  • Otežano disanje kroz nos
  • Trajna utrnulost u nosu i oko njega
  • Mogućnost nepravilnog izgleda nosa
  • Bol ili oticanje
  • Ožiljke
  • Otvor na pregradi (septalna perforacija)

Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li se ovi rizici odnose na vas ili ne.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Za sve konsultacije možete pozovati call centar 011 301 83 33 Dr Žutić klinike.