Krajnici i imuni sistem - istine i zablude


Roditelji su često u dilemi da li je potrebno odstranjivanje krajnika kod deteta, da li će to pozitivno ili negativno uticati na imuni sistem deteta koje ima česte upale krajnika i kada je pravi momenat da se operacija izvede. Šta su istine, a šta zablude?

Šta su krajnici?

Tonzile ili krajnici su u osnovi limfne žlezde koje su nalaze na površini, tj vidljive su u ustima, za razliku od većine limfnih žlezda koje su smeštene ispod kože. To su dve okrugle kvržice na desnoj i levoj strani zadnjeg dela grla - palatinalne (nepčane) tonzile, a Adenoidi ili faringealni krajnici - adenoidna vegetacija (treći krajnik) su žlezde smeštene visoko u grlu i iza nosa. Zajedno čine Waldeyerov prsten.

Predstavljaju prvu zonu kontakta i kao takvi, krajnici su deo imunog sistema koji nam pomaže da se odbranimo od infekcije. Njihova osnovna i jedina funkcija je da čine prvu liniju odbrane od bakterija, virusa, itd, koji su dospeli u organizam. Njihova funkcija je jednom rečju imunološka.

Kod većine ljudi, krajnici i adenoidi se smanjuju nakon devete godine života, a posebno nakon puberteta. Njihova imunološka uloga je najznačajnija u prvim godinama života jer pomažu u razvoju dve vrste belih krvnih zrnaca – B i T ćelija.

Istina je da do dana današnjeg lekari nisu otkrili zašto se krajnici i adenoidi povećavaju, ali je svakako česta pojava u detinjstvu.

Česta razboljevanja i upale grla su roditeljima prvi znak da posete pedijatra i ORL specijalistu.

Znaci povećanih krajnika ili adenoida su:

  • pauze u disanju tokom sna
  • hrkanje
  • otežano disanje
  • uglavnom disanje na usta
  • česte prehlade
  • teškoće pri gutanju
  • nemiran san, mokrenje u krevet i često buđenje
  • neuobičajeni položaji spavanja, poput nagnute glave unazad

Znaci tonzilitisa (upale krajnika) su:

  • groznica
  • crvenkasta boja krajnika
  • otok
  • grlobolja, koju ponekad prati i bol u uhu
  • žuti ili beli premaz na tonzilima
  • bolno ili neprijatno gutanje
  • blaga promena glasa zbog otoka
  • otok limfnih čvorova
  • loš zadah.

Uvećani krajnici mogu dovesti do:

  • infekcije respiratornog trakta
  • hrkanja
  • apneja za vreme spavanja.

Povećani adenoidi mogu dovesti do:

  • pogrešnog poravnanje vilice i promene položaja jezika
  • infekcije srednjeg uha
  • hronični sinusitis.

Imajući na umu značaj postojanja krajnika, ali posmatrajući i znake upale i probleme koje izazivaju, roditelji se često raspituju o odstranjivanju krajnika i da li to ugrožava imunitet deteta?


Zdravi krajnici su prožeti imunim ćelijama koje uništavaju bakterije i viruse, međutim, oboleli krajnici su prožeti mikroorganizmima koji stvaraju žarište upale u organizmu, koja se može proširiti i na druge organe. Istina je da uklanjanjem obolelih krajnika, zapravo, eliminišemo žarište koje obara imuni sistem.

Smanjivanje jačine imuniteta nakon operacije krajnika - istina ili zabluda?

Postoje dve studije koje su vrlo oprečne jedna drugoj. Jedna studija smatra da su veći benefiti operacije krajnika jer se eliminiše žarište koje uporno obara imuni sistem i proširuje negativan uticaj i na ostale organe. Dok druga, pionirska studija, objavljena u časopisu JAMA je pokazala da deca kojoj su izvađeni krajnici kasnije imaju više zdravstvenih problema.

Tim naučnika sa Univerziteta u Melburnu proučavao je medicinske podatke o čak 1.2 miliona Danaca čije zdravlje je praćeno od rođenja do desete ili čak tridesete godine. Ono što su utvrdili je da su deca kojoj su krajnici uklonjeni do devete godine kasnije tri puta češće oboljevala od alergija ili infekcija respiratornih puteva – astme, gripa, upale pluća. Deca kojoj je operisan treći krajnik, dva puta češće oboljevala su od navedenih bolesti, kao i od opstruktivne bolesti pluća i konjuktivitisa.

Kapacitet krajnika i trećeg krajnika da stvaraju imunokompetentne ćelije, imunoglobulin A (IgA) i sekretorni IgA, smanjuje se u toku života. Sve naše nedoumice u vezi odlučivanja o operaciji krajnika manje su kod odraslih, ali je to veliki prob­lem kod dece. Ove činjenice ne treba zaboraviti i stanje takve dece treba pratiti.

Treći krajnik je značajan za produkciju imunoglobulina A kod male dece. On proizvodi najveću količinu imunoglobulina A, više nego nepčani krajnici i time, prema najnovijim saznan­jima, značajnije doprinosi razvoju lokalnog imuniteta u tkivu ždrela.

Preporuka naučnika je da se vađenje krajnika izbegava dokle god su na raspolaganju druge vrste lečenja. Ali ako su svi vidovi neoperativnog lečenja iscrpljeni, a detetu se stanje ne poboljšava, operacija je neophodna da ne bi došlo do daljnjih komplikacija.

Izolovane operacije trećeg krajnika (adenoidektomija) najčešće se rade kod atopijske konstitucije, kod malih bronhitičara i astmatičara. Parcijalno odstranjivanje krajnika se radi u slučajevima kada su krajnici sami po sebi zdravi, ali su fizički veliki i predstavljaju prepreku. Glavna indikacija za parcijalno odstranjivanje krajnika je veoma otežano disanje sa prekidima u disanju tokom spavanja u trajanju dužem od pet sekundi, takozvana sleep apnea.

Rizici zbog prisustva uvećanih krajnika i trećeg krajnika su:

  • učestala ili stalna prisutnost infekcije i prekomerna antigenska stimulacija (bakterijama, virusima…),
  • određene imunomorfološke promene u krajnicima što dovodi do potiskivanja aktivnog imunološkog tkiva i redukcije broja imunoglobulina A i G usljed čega se smanjuje odbrana organizma.
  • disbioza usled učestale upotrebe antibiotika - na površini ždrela postoji određeni broj bakterija i virusa kojima je to normalno stanište i ne izazivajući bolest, ali zbog učestale ili stalno prisutne infekcije krajnika nastaju određene promene u mikrobiološkom sastavu, tzv. Disbioza, kao posledica učestale upotrebe antibiotika. Samo ograničeni broj mikroorganizama može izazvati zapaljenje sluznice orl regije čime dolazi do naseljavanja patogenih klica: aerobi, anaerobi i virusi. Najčešći izazivač upale krajnika, pored virusa, jeste streptokok grupe A.

Sva ova oboljenja mogu se umiriti operaci­jom krajnika.

Kada se preporučuje operacija krajnika kod dece?

Indikacija za operativno lečenje donosi se na osnovu intenziteta, dužine trajanja tegoba, karakteristika samog pacijenta, a operativni zahvat se planira za trenutak kada je pacijent u najboljem zdravstvenom stanju. Kriterijumi za postavljanje indikacije za operaciju su se menjali tokom vremena i danas su vrlo strogi.

Lekari uglavnom odlučuju da prvo leče upalu krajnika antibioticima ili antivirusnim lekovima, pa se čak može preporučiti i steroidni sprej za nos koji smanjuje adenoide, što olakšava disanje, i time sačekaju poboljšanje stanja, pre nego što razmotre hirurško uklanjanje.

 

Kako biste bili sigurni šta su istine, a šta zablude, pozovite call centar Dr Žutić klinike 011 301 83 33 i zakažite konsultacije sa nekim od naših vrhunskih ORL specijalista. Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

 

Cena operacije

Cena
Treći krajnik 55,000.00 RSD
Treći krajnik sa ugradnjom ventilacionih cevčica 80,000.00 RSD
Operacija krajnika 95,000.00 RSD
Krajnici sa ugradnjom ventilacionih cevčica 100,000.00 RSD
Parcijalno odstranjivanje krajnika - Tonsilotomia 95,000.00 RSD
Tonsilotomia sa 3. krajnikom + ventilacione cevčice 100,000.00 RSD