Tonsilotomia - parcijalno odstranjivanje krajnika

Tonsilotomia je operacija kojom se parcijalno odstranjuju krajnici, u narodu popularno nazvana skraćivanje ili „šišanje“ krajnika.


Šta je operacija - tonsilotomia?

Tonsilotomia je operacija kojom se parcijalno odstranjuju krajnici, u narodu popularno nazvana skraćivanje ili „šišanje“ krajnika. Za razliku od operacije krajnika (tonsilectomie) kod ovog hiruškog zahvata se ne odstranjuju kompletno krajnici već samo njihov deo.

Kada se radi parcijalno odstranjivanje krajnika?

Parcijalno odstranjivanje krajnika se radi u slučajevima kada su krajnici sami po sebi zdravi, odnosno ne daju česte infekcije, ali su fizički veliki i predstavljaju prepreku.

Glavna indikacija za parcijalno odstranjivanje krajnika je veoma otežano disanje sa prekidima u disanju tokom spavanja u trajanju dužem od 5 sekundi, takozvana sleep apnea. Prateće indikacije su i hrkanje kao i otežano gutanje hrane što kod dece dovodi i do slabijeg napredovanja.

Ukoliko pored gore navedenih indikacija deca imaju i česte infekcije onda se ne preporučuje parcijalno odstranjivanje krajnika već njihovo kompletno uklanjanje, jer je u ovom slučaju sam krajnik bolestan i predstavlja izvor infekcija, pa se ove infekcije neće sprečiti ukoliko se njihov izvor ne ukloni u potpunosti.

Potreba za uklanjanjem krajnika nakon njihovog skraćivanja

Roditelji se često pitaju da li će krajnici posle parcijalnog odstranjivanja postati bolesni, odnosno da li postoji mogućnost da dete dobije češće infekcije krajnika kao posledica skraćivanja krajnika. Skraćivanje krajnika ne može dovesti do njihovod razboljevanja, može se desiti da se nakon parcijalnog odstranjivanja krajnika deo krajnika koji je ostao u usnoj duplji razboli, odnodno počne da pravi infekcije ali ne kao posledica parcijalnog odstranjivanja krajnika već je kao uzrok za ovako nešto sam krajnik, odnosno on bi postao bolestan i sa i bez parcijalnog uklanjanja. Ukoliko do ovoga dođe može se desiti da u nekom trenutku bude potrebno kompletno odstraniti krajnike. Prema većini rađenih studija koje su ispitivale procenat urađenih kompletnih odstranjivanja krajnika nakon urađenog njihovog parcijalnog uklanjanja ovo se dešava u manje od 5% slučajeva.

Priprema za operaciju

Pre operacije je potrebno uraditi preoperativnu pripremu koja obuhvata:

  • Pregled pedijatra
  • Laboratoriju
  • Bris grla i bris nosa

Potrebno je da pedijatar na osnovu pregleda i urađene laboratorije i dijagnostike da zaključak/saglasnost da za pacijenta nema kontraindikacija za opštu anesteziju i da se može operisati. Važno je napomenuti da lekar prilikom pregleda pacijenta može tražiti dodatne laboratorijske analize ili dodatne preglede kako bi sa sigurnošću utvrdio zdravstveno stanje pacijenta.

Preoperativnu pripremu možete uraditi kod nas ili kod svog izabranog lekara. Ukoliko preoperativna priprema nije urađena u našoj ustanovi morate nam pre termina operacije javiti da je pacijent dobio potvrdu da se može operisati i dostaviti nam sve laboratorijske nalaze kao i nalaz lekara na uvid.

NAPOMENA: Rezultati laboratorije i zaključak pedijatra ne smeju biti stariji od 7 dana od zakazanog termina operacije.

Kakav je postoperativni tok?

Jedno kraće vreme nakon anestezije pacijent je pospan i uglavnom spava, mada je kod dece česta reakcija u vidu uznemirenosti, plakanja i nervoze, pa je zato bitno da roditelji budu uz dete, da mu nešto pričaju, da ga maze, tako da se dete brzo smiri.

U postoperativnom toku pacijent ima bolove pri gutanju i pričanju, a moguće je da ima i minimalno povišenu temperaturu (do 38 stepeni C). Ovi problemi se rešavaju davanjem analgetika (koji smiruju bol i skidaju temperaturu).

U prvih 14 dana oporavka preporučuje se da se dete kloni većeg društva i bolesnih osoba pošto je u ovom periodu veoma podložno infekcijama. Potrebno je da dete odsustvuje iz kolektiva (škole ili vrtića) 14 dana.

Ono što često brine roditelje nakon operacije je pojava belih naslaga na mestu gde su krajnici skraćeni. Ova pojava ne predstavlja gnoj već su to naslage fibrina (kruste na sluznici) i ne treba da vas brine. Ove naslage otpadaju do 14. dana nakon operacije i tom prilikom može nastupiti blago krvarenje pa je potrebno da dođete na kontrolu kod hirurga.

VAŽNO JE NAPOMENUTI DA JE POTREBNO JAVITI SE SVOM LEKARU UKOLIKO DOĐE DO BILO KAKVE POJAVE KRVARENJA U PERIODU OD DVE NEDELJE NAKON OPERACIJE.

Ishrana posle operacije

Sve vreme oporavka nakon operacije dete je na posebnom režimu ishrane, koji podrazumeva mlaku ili hladnu hranu. U samom početku postoperativnog toka, odnosno prvih 7 dana nakon operacije, hrana treba da bude tečna ili kašasta, pasirana (da ne povredi ranu) a zatim se postepeno prelazi na normalnu ishranu.

Posle 7 dana a sve do isteka dve nedelje (14 dana) od operacije dete mora izbegavati "grubu hranu", odnosno svu hranu koja bi mogla dovesti do povrede operisanog dela i dovesti do krvarenja. Pod „grubom hranom“ podrazumevamo tvrdu hranu kao što su na primer prženi krompirići, orašasti plodovi (kikiriki, badem, orasi...), korica hleba, čips ili bilo koje grickalice...

Sve vreme oporavka hrana i piće ne smeju da budu izrazito topli, kiseli, ljuti, gazirani i slani. Preporučuje se uzimanje ne preterano hladnog sladoleda.

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena operacije

(obuhvata sve troškove osim preoperativne pripreme)

Cena
Parcijalno odstranjivanje krajnika - Tonsilotomia 95,000.00 RSD
Tonsilotomia + ventilacione cevčice 100,000.00 RSD
Tonsilotomia sa 3. krajnikom + ventilacione cevčice 100,000.00 RSD