ISHRANA U TRUDNOĆI


Tokom čitave trudnoće, buduća mama treba da primenjuje uravnoteženu ishranu, zbog pravilnog razvoja i vitalnosti bebe, kao i da bi zadržala svoj sjaj i snagu.

Zdrava ishrana održava majku u dobroj formi tokom devet meseci trudnoće, tokom porođaja i garantuje dobar postnatalni oporavak.

Prateći svoje želje, trudnica ima tendenciju da zadovolji svoje potrebe za odredjenim vrstama namirnica, nekada ne razmišljajući o kvalitetu ishrane.

Naš savet za žene koje čekaju srećan događaj je: jedite dva puta bolje, pre nego da jedete za dvoje, jedite kvalitetnu hranu, ali ne preterujte.

Kakvu ishranu primenjivati tokom trudnoće?

Ishrana tokom trudnoće treba da bude izbalansirana. Trudnica treba da jede sve vrste namirnica: ribu, meso, voće, povrće, žitarice, mlečne proizvode, masti - bez preterivanja i 4-5 puta dnevno.

Uravnotežena ishrana za trudnicu sprečava prekomerno dobijanje na težini, obezbeđuje neophodne materije za njeno telo i za snabdevanje bebe.

Obroci tokom trudnoće treba da sadrže gvožđe kako bi se sprečila anemija. Magnezijum je esencijalan za rast fetusa i protiv grčeva u mišićima kod majke. Poželjan je i unos selena i joda - ovi elementi se nalaze u mesu, ribi i lisnatom povrću. Kalcijum doprinosi formiranju kostiju i budućih zuba fetusa - nalazi se u mlečnim proizvodima. Veoma važan je i unos folne kiseline, pogotovo u prvom trimestru trudnoće. U drugom trimestru je značajan unos omega 3 masnih kiselina zbog razvoja bebinog mozga. Najveći izvor omega 3 su neke vrste riba.

Unos voća i povrća je izvor vitamina A, vitamina C i vitamina B9, koji igraju ključnu ulogu u razvoju ćelija i normalnoj morfologiji bebe. Voće, povrće i žitarice obezbeđuju i minerale, vlakna i spore šećere kako bi se izbegla hipoglikemija i obezbedila energija za majčin organizam.

Takođe, trudnice treba da piju dosta vode, da izbegavaju gazirana pića i slatkiše, kao i da se šetaju i bave određenim prilagođenim vežbama, zbog kondicije i dotoka kiseonika za fetalne i majčine ćelije.

Šta treba izbegavati?

Da biste izbegli nedostatke u organizmu, vaš lekar može propisati suplemente (folnu kiselinu, gvožđe, magnezijum, cink, vitamine) u obliku tableta ili ampula.

Potrebno je konzumirati meso i ribu, izvore proteina, ali dobro skuvane ili pečene, nikako sirove - da bi se izbegla listerioza - bakterijska infekcija koja se sa majke prenosi na fetus preko posteljice. Može da izazove pobačaj i neonatalni meningitis. Iz istog razloga treba izbegavati i neke vrste sireva, pogotovo meke.

Konzumirajte sveže sezonske namirnice, a da biste izbegli trovanje hranom obratite pažnju da dobro operete povrće i voće, kako biste eliminisali svaki rizik od zaraze toksoplazmozom koja može biti odgovorna za oštećenje centralnog nervnog sistema fetusa.

Izbegavajte slatkiše, gickalice, „brzu“ hranu i mesne prerađevine. Alkohol i cigarete su zabranjeni.

Trudnici je potreban i kvalitetan san, pa izbegavajte da pijete previše kafe, jer to može izazvati tahikardiju (ubrzan rad srca) kod bebe. Smanjite i konzumiranje čajeva koji narušavaju vezivanje gvožđa.

Trudnoća i zdravlje

Svaka trudnoća je priča za sebe i posebno je važno poverenje u ginekologa koji vas vodi tokom devet meseci. Sve ono što vi pojedete, stiže i kod bebe u stomaku, pa je stoga veoma važno voditi računa o svojoj ishrani, ali i o zdravlju. Redovno idite na ginekološke preglede, slušajte savete svog lekara i pokušajte da budete opuštene, srećne i zadovoljne. Beba će to sigurno osetiti.

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Za sve nedoumice, pitanja i zakazivanja pregleda kod naših specijalista ginekologije, pozovite 011 301 83 33.