Priprema za ginekološki pregled

Redovni preventivni ginekološki pregledi su od neprocenjive važnosti za pravovremeno otkrivanje raznih oboljenja.


Redovni preventivni ginekološki pregledi su od neprocenjive važnosti za pravovremeno otkrivanje raznih oboljenja, pre svega raka grlića materice i jajnika, ali i brojnih infektivnih i polno prenosivih bolesti. ​Stoga je ginekološki pregled žena neophodan i kada ne postoje simptomi bilo kakve bolesti, jer redovnim posetama ginekologu žene čuvaju svoje zdravlje, preveniraju različita oboljenja, ali se i edukuju o reproduktivnom zdravlju.

Kada prvi put otići kod ginekologa?

Na prvi ginekološki pregled treba otići kada devojka planira da postane seksualno aktivna, ili ukoliko ima 16 godina i nije još uvek dobila menstruaciju, ukoliko je primetila bilo kakvo odstupanje od redovnog menstrualnog ciklusa, promene na vulvi, kao i ukoliko samo želi savet o kontracepciji. Prva poseta ginekologu ne mora nužno da znači i pregled. Možda će se obaviti samo konsultacije, razgovor sa lekarem i razrešiti dileme koje ima u vezi sa svoji reproduktivnim zdravljem.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Priprema za ovaj pregled nije nešto što treba da opterećuje bilo koju ženu. Naime, priprema je krajnje jednostavna i ima par koraka:

  • Potrebno je zakazati pregled između dva ciklusa.
  • Najbolje vreme za ginekološki pregled je u prvom delu menstrualnog ciklusa, tj. između osmog i dvanaestog dana ciklusa.
  • Dan ili dva pre pregleda poželjno je ne konzumirati seksualne odnose.
  • Jedan dan pre pregleda ne bi trebalo koristiti nikakve vaginalete.
  • Pred odlazak na pregled oprati se toplom vodom i blagim sapunom, bez ispiranja unutrašnjosti vagine.
  • Isprazniti bešiku pred pregled kako bi pacijentkinja smanjila osećaj nelagode.
  • Depilacija bikini zone je stvar odluke same pacijentkinje, dakle ne utiče na pregled i nije neophodna.

Šta obući za pregled kod ginekologa?

Žene se često pitaju šta da obuku kada idu na pregled kod ginekologa, kako bi se bez nelagode kretale od paravana za presvlačenje do stolice za pregled. Savet je da se obuče suknja, dovoljno lagana i dovoljno široka kako bi pacijentkinji bilo prijatno.

Šta obuhvata ginekološki pregled?

Ginekološki pregled se sastoji, tj. uključuje par koraka:

  • Razgovor sa pacijentkinjom o: redovnosti ciklusa, poslednjem ciklusu (potrebno je znati datum početka poslednjeg ciklusa), eventualnim trudnoćama ili prekidima trudnoća, podatcima vezanim za porodičnu anamnezu (naslednim bolestima), kao i o razlozima dolaska. Na taj način se uzima anamneza.
  • Ukoliko pacijentkinja ima raniju medicinsku dokumentaciju, potrebno je dati je na uvid ginekologu.
  • Pregled spoljašnjih i unutrašnjih ženskih polnih organa
  • Savetovanje o daljim koracima i davanje odgovora na pitanja pacijentkinje.

Kako se radi ginekološki pregled?

Sam pregled spoljašnjih i unutrašnjih polnih organa žene. Ako bi se napravila neka podela, moglo bi se reći da se sastoji iz tri dela:

  • Ginekološki fizikalni pregled ne traje dugo, nije bolan, samo može biti neprijatan i sastoji se od nekoliko koraka:
    • Pregled spoljašnjih genitalija služi da se proceni postoji li neka promena vidljiva golim okom, iritacija, crvenilo.
    • Pregled unutrašnjih genitalija služi da se proceni unutrašnjost vagine. Pregled se obavlja pomoću instrumenta koji se naziva spekulum kojim se odmiču zidovi vagine jedan od drugog i omogućava da se pregledaju zidovi vagine i grlić materice.
    • U ovom delu pregleda se uzimaju i brisevi (grlića materice i vagine) na osnovu kojih se može proceniti prisustvo uzročnika polno prenosivih bolesti, eventualnih kancerogenih ćelija i grupa vaginalnog sekreta.
  • Bimanuelni ginekološki pregled je pregled unutrašnjih genitalnih organa obema rukama. Ginekolog jednom rukom pritiska donji stomak pacijentkinje, a drugom pregleda unutrašnjost vagine. Na taj način se procenjuje položaj i veličina reproduktivnih organa žene. Ovaj deo pregleda takođe nije bolan, samo je neprijatan. Ukoliko pacijentkinja oseti neki bol pri pregledu, obavezno treba o tome da obavesti ginekologa.
  • Ultrazvučni pregled je deo savremene medicine i veoma je korisna tehnika za dijagnostiku. Naime, pregled svake žene je potpun ukoliko se uradi i ultrazvuk jajnika i materice. Ovim pregledom se dijagnostikuju eventualne promene u veličini, izgledu i položaju reproduktivnih organa žene.

Redovni godišnji ginekološki pregledi zdrave žene i pregledi po potrebi kod svih onih kojima je ginekolog tako rekao su neophodni za očuvanje zdravlja. Izaberite ginekologa u kog imate poverenja, pratite stanje svog organizma, budite zdrave i srećne!

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste ginekologije i akušerstva 4,600.00 RSD
Kolposkopija 4,700.00 RSD
Ginekološki pregled sa kolposkopijom 6,700.00 RSD
Ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom 6,700.00 RSD
Ginekološki komplet 8,500.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom 10,000.00 RSD
Ginekološki komplet - POPUST sredom 8,500.00 RSD Akcija: 7,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom - POPUST sredom 10,000.00 RSD Akcija: 8,500.00 RSD