Anemija - sve što treba da znate o malokrvnosti


Danas ćemo istražiti jedno od čestih zdravstvenih pitanja koje može značajno da utiče na vašu vitalnost i svakodnevni život - anemiju. 

Anemija je poremećaj koji se karakteriše nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u organizmu, može imati ozbiljan uticaj na opšte zdravstveno stanje i kvalitet života. A kroz ovaj članak, razmotrićemo uzroke anemije, njen dijagnostički pristup, kao i lečenje. 

Šta je anemija i koje vrste anemije postoje?

Kao što smo i ranije rekli, anemija je medicinski termin koji označava stanje u kojem organizam nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina kako bi se obezbedila adekvatna količina kiseonika telu. 

Ali ono što je važno napometnuti jeste to da anemija može biti hronična ili akutna. Hronična anemija karakteriše se sporim razvojem i dugotrajnim prisustvom. Simptomi se obično razvijaju postepeno, tokom dužeg vremenskog perioda.

S druge strane, akutna anemija se razvija brzo i obično se javlja u kratkom vremenskom periodu. To može biti rezultat ozbiljne traume, unutrašnjeg krvarenja ili nekih drugih akutnih medicinskih stanja. 

Postoji više tipova anemije, a neke od njih su:

  • Anemija nedostatka gvožđa, najčešća je vrsta anemije, uzrokovana upravo nedostatkom gvožđa u organizmu. Gvožđe je ključno za proizvodnju hemoglobina, pa nedostatak dovodi do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i težeg funkcionisanja celog organizma.
  • Anemija nedostatka vitamina B12 ili perniciozna anemija nastaje zbog nedostatka vitamina B12, koji je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Ova vrsta anemije može biti povezana sa problemima u apsorpciji vitamina B12 u gastrointestinalnom traktu.
  • Anemija nedostatka folne kiseline, je anemija koja nastaje usled nedostatka folne kiseline, važnog vitamina B, što može dovesti do smanjenja proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Ova vrsta anemije često je povezana s lošom ishranom, alkoholizmom ili bolestima koje utiču na apsorpciju folne kiseline.
  • Hemolitička anemija nastaje kada su crvena krvna zrnca uništavana brže nego što se mogu zameniti. To može biti uzrokovano genetskim faktorima, autoimunim poremećajima ili nekim vrstama infekcija.
  • Anemija povezana s hroničnim bolestima može se javiti kod osoba koje pate od hroničnih bolesti poput zapaljenskih bolesti creva, reumatoidnog artritisa ili hroničnih bubrežnih bolesti. Osobe sa ovakvim hroničnim oboljenjima mogu razviti anemiju usled upalnog odgovora ili smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca.
  • Druge vrste specifičnih anemija

Svaka od ovih vrsta anemije zahteva poseban dijagnostički pristup i odgovarajući tretman, stoga je važno konsultovati se s stručnim zdravstvenim timom radi tačne dijagnoze i odgovarajuće terapije.

Simptomi anemije

Simptomi anemije mogu varirati u zavisnosti od vrste anemije i njenih uzroka, ali uopšteno se javljaju zbog smanjenog kapaciteta crvenih krvnih zrnaca da prenose dovoljno kiseonika do tkiva i organa.

Među najčešćim simptomima anemije su umor i opšta slabost, koje pojedinci često opisuju kao osećaj iscrpljenosti koji ne nestaje ni nakon odmora. Osobe koje pate od malokrvnosti često imaju osećaj nedostatka daha, čak i pri manjim naporima, što može značajno uticati na njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Takođe, bledilo kože i sluzokože jedan je od prvih vizuelnih pokazatelja anemije, dok se vrtoglavica i nesvestica mogu pojaviti kao rezultat nedovoljnog snabdevanja mozga kiseonikom. Ubrzan rad srca takođe može biti prisutan kod osoba koje pate od anemije, jer se telo trudi da kompenzuje nedostatak kiseonika.

Osobe koje boluju od anemije mogu imati problem s koncentracijom, mogu imati česte glavobolje i učestalo osećati hladnoću. Gubitak apetita i promene u ukusu hrane takođe su mogući kod anemičnih osoba, dok neki pacijenti primećuju promene u boji noktiju i kose.

Važno je naglasiti da simptomi anemije mogu varirati u intenzitetu i trajanju i da se neki ljudi možda neće suočiti sa svim navedenim manifestacijama, ali je zaista bitno obratiti se lekaru radi dijagnostike anemije i utvrđivanja načina lečenja.

Dijagnostika i lečenje

Dijagnostika anemije podrazumeva pažljivu analizu pacijentove medicinske istorije, fizički pregled i laboratorijske testove. 

Naime, prvi korak u procesu dijagnostike anemije obično uključuje komunikaciju između pacijenta i lekara kako bi se utvrdili simptomi, trajanje i intenzitet tegoba, kao i eventualni faktori rizika. Fizički pregled može otkriti vizuelne znakove anemije, poput bledila kože i sluzokože, kao i povećanog ili ubrzanog pulsa.

Laboratorijske analize, posebno kompletna krvna slika (CBC), su ključne za postavljanje dijagnoze anemije. Ovi testovi merenjem broja crvenih krvnih zrnaca, nivoa hemoglobina, hematokrita i drugih parametara pomažu lekaru da identifikuje vrstu anemije i odredi njen uzrok. Dodatne analize, poput merenja nivoa gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline, mogu biti naručene kako bi se otkrili specifični deficiti. 

Nakon postavljanja dijagnoze, plan lečenja prilagođava se uzroku i ozbiljnosti anemije. U slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, lečenje može uključivati suplementaciju gvožđem, dok se anemije uzrokovane deficitom vitamina B12 ili folne kiseline mogu lečiti suplementima ovih vitamina. 

U nekim slučajevima, kao što su hronične bolesti ili genetski faktori, lečenje može zahtevati kompleksniji pristup, uključujući terapiju lekovima ili druge specifične intervencije.

Pacijentima sa ozbiljnom ili akutnom anemijom može biti potrebna hospitalizacija radi pružanja hitne medicinske nege, posebno ako postoji potreba za transfuzijom krvi ili drugim intenzivnim tretmanima.

 

Šta raditi ako prepoznate anemiju?

U svetu gde svi imamo brz tempo života i česte izazove koji mogu uticati na naše zdravlje, anemija se pokazala kao čest pratilac mnogih pojedinaca. Kroz ovaj blog istražili smo različite aspekte ovog zdravstvenog poremećaja, razumevajući da je pravovremena dijagnoza ključna za pružanje odgovarajuće nege i poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Raznolikost uzroka anemije, od nedostatka gvožđa do genetskih faktora, naglašava kompleksnost ovog stanja, što zahteva pažljivu dijagnostiku i prilagođen pristup lečenju. Kroz stručnost našeg medicinskog tima, pruža se podrška i rešenja za svaki pojedinačni slučaj, stavljajući pacijenta u fokus brige.

Svesni smo da očuvanje zdravlja zahteva pažnju, edukaciju i proaktivno delovanje. Bilo da se suočavate sa simptomima anemije ili želite raditi na očuvanju svog zdravlja, Dr Žutić tim stručnjaka je tu da pruži stručnost i podršku. Vaše zdravlje nam je uvek na prvom mestu.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Za sve konsultacije i zakazivanje pregleda kod naših lekara, pozovite 011 301 83 33.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste konsultanta 6,000.00 RSD