Tinitus

Tinitus ili zujanje u ušima...


Šta je Tinitus?

Tinitus ili zujanje u ušima predstavlja specifično zdravstveno stanje ili osećaj kada se čuje zvuk u uhu, bez spoljašnjeg nadražaja.

Pacijenti čuju zvuke koje najčešće opisuju kao zujanje, šištanje, cvrkutanje, urlanje, zviždanje, zvonjenje, kliktanje, pulsiranje, piskanje ili neki drugi zvuk.

Tinitus pogađa između 15 i 20 odsto stanovništva. Najčešće ljude starije od 50 godina, mada i deca i adolescenti mogu iskusiti ovo stanje. Istraživanja su pokazala da od tinitusa češće pate muškarci.

Kako nastaje Tinitus?

Zujanje u ušima se retko javlja samostalno. Gotovo uvek je posledica nekog skrivenog zdravstvenog stanja, najčešće bezopasnog, ali može biti i znak ozbiljne bolesti. Tinitus nije bolest nego simptom pa je neophodno otkriti uzrok zujanja u ušima i lečiti osnovnu bolest.

Zujanje nastaje kada se desi neka prepreka u prenosu zvuka od spoljnje sredine do centara za sluh u kori velikog mozga.

Kod osobe koja nema tinitus, srednje uho prikuplja zvučne talase i provodi ih kroz unutrašnje uho, gde se talasi pretvaraju u električne impulse koji se šalju do mozga. U mozgu, ovi impulsi se pretvaraju u zvuk koji čujemo. Ukoliko se na tom putu nalazi neka prepreka ili oštećenje, to može izazvati izmedjuostalog i tinitus.

Kada je slušni kanal u pitanju, uzrok zujanja u ušima može biti nakupljanje ušne masti (cerumena).

U srednjem uhu kao razlog tinitusa može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

U unutrašnjem uhu gde je i najveći broj uzroka zujanja u ušima, mogu biti oštećenja završnih delova slušnog živca (staračka nagluvost, akustična trauma, akutna nagluvost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći različiti uzroci zujanja u uhu: tumori slušnog živca, multipla skleroza, kao posledica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

Među uzrocima ovog stanja su i visok krvni pritisak, visok holesterol, kardiovaskularne bolesti, anemija, alergije, dijabetes, autoimune bolesti, ateroskleroza, hipotireoza i problemi sa cirkulacijom.

Zujanje u ušima se može javiti i kao posledica slušanja glasne muzike ili rada sa glasnim mašinama, povrede vrata, vilice ili glave, infekcije uha ili nagomilanog voska u uhu, ali su to retki primeri. Takođe, upotreba pojedinih lekova kao nuspojavu može imati i javljanje tinitusa.

Objektivni i subjektivni tinitus

Objektivni tinitus je stanje kada i pacijent i druge osobe mogu da čuju zvukove u ušima pacijenta (ako mu se dovoljno približe), i nastaje usled abnormalno velikih krvnih sudova u i oko uha, i javlja se veoma retko, u 1% slučajeva.

Subjektivni tinitus, kada samo pacijent može čuti zvukove u uhu, je znatno uobičajeniji.

Zvuke koje čujemo u vidu šumova možemo deliti i na jednostrane i obostrane, na akutne i hronične. Hronični se dalje dele na 'kompenzovane' kada ih pacijent solidno podnosi i 'dekompenzovane' kada su nepodnošljivi i utiču na kvalitet života.

Terapija kod zujanja u ušima

Za Tinitus ne postoji lek, ali postoje terapije i lekovi koji su se pokazali u praksi odlični za ublažavanje zvukova. Većina ljudi se vremenom navikne na zvukove, ali mali procenat (1 od 5 pacijenata) ga smatra ometajućim i uznemirujućim.

Ukoliko čujete zujanje u ušima neophodno je da se obratite specijalisti ORL koji će nakon pregleda sprovesti potrebna ispitivanja kao što su laboratorijske analize, timpanometrija, audiometrija, IMR glave, CT angiografija i po potrebi konsultovati kardiologa, fizijatra, neurologa, endokrinologa i psihijatra, a sve u cilju pronalaženja uzroka pojave tinitusa i otkrivanja potencijalnog skrivenog narušenog zdravstvenog stanja.

Terapija zujanja u ušima se može sprovoditi i lekovima za podsticanje cirkulacije, pomoću hiperbarične komore, u slučajevima kada predstavlja psihičko opterećenje tada se terapija se obavlja antidepresivima. Tu je upotreba i tinnitus maskera koji proizvode prijatne i sigurnije šumove, potom upotreba slušnih aparata koji pojačavaju šumove iz okoline kako bi se postigao efekat nadjačavanja tinitusa. Tehnika potiskivanja ili tinnitus retrening terapija koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

Preporuke

Osobe koje pate od tinitusa moraju da izbegavaju potpunu tišinu. Potrebno je izbegavati i buku radi sprečavanja daljeg oštećenja sluha i pogoršanja šuma.

Promene stila života, poput redovnog kretanja, zdrave i redovne ishrane, kvalitetnog sna, izbegavanja stresa, umanjivanja konzumacije alkohola i cigareta, takođe mogu pomoći smanjivanju tegoba izazvanih tinitusom.

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Ukoliko osetite zujanje u ušima, obavezno se javite ORL specijalisti. U Dr Žutić klinici pregled kod ORL specijalista možete zakazati na telefon 011 301 83 33.

Cena pregleda

Cena
ORL pregled 4,600.00 RSD
Pregled sa audiometrijom 6,000.00 RSD