Sve o spirali što ste želele da znate


U današnjem svetu, gde se brzina života čini sve većom, i gde se postavljaju brojni izazovi i mogućnosti pred žene širom sveta, kontracepcija igra ključnu ulogu u podržavanju njihove reproduktivne slobode i zdravlja. Znati o kontracepciji znači imati kontrolu nad sopstvenim telom, budućnošću i životnim izborima. Svaka žena treba da bude informisana, jer samo uz potpuno razumevanje opcija koje su joj na raspolaganju može doneti najbolje odluke za sebe i svoju budućnost. Jedna od efikasnih i široko korišćenih metoda kontracepcije je spirala.

Šta je spirala?

Spirala je kontraceptivno sredstvo u vidu umetka koji se postavlja unutar materice. Ona je jedan od najuspešnijih oblika kontracepcija u današnjoj upotrebi, sa efikasnošću od čak 99%. Da li će se žena odlučiti za spiralu ili ne, potrebno je da zna sve prednosti i mane ovog kontraceptivnog sredstva i da se obavezno konsultuje sa svojim ginekologom.

Vrste spirala

U upotrebi su dve vrste spirala, obe u obliku slova T.

Bakarna spirala napravljena je od plastike i obavijena je žicom od bakra. Ona povećava aktivnost lizozoma i drugih proinflamatornih medijatora koji deluju na spermatozoide. Osim toga, izaziva zapaljensku reakciju koja stvara nepovoljne uslove za usađivanje embriona. Odobrene su za upotrebu do 10 godina.

Druga vrsta su hormonske spirale. Kao što im i ime kaže, rade tako što oslobađaju hormon progesteron koji sprečava ovulaciju i čini sluznicu materice tankom. Takođe, one sprečavaju prolaz spermatozoida kroz cervikalnu sluz i mogu smanjiti pokretljivost jajovoda. U zavisnosti od proizvodjača, mogu trajati od 3 do 6 godina.

Postavljanje spirale

Postavljanje spirale obavlja se u ambulanti i ne zahteva anesteziju. Preporučuje se da se stavi pre kraja menstrualnog krvarenja jer je kanal grlića tada blago otvoren, što olakšava i čini postupak bezbolnijim. Nakon postavljanja spirale, mogu se osetiti blaga nelagodnost ili slabi bolovi, što je normalna reakcija. Učestalost infekcija nakon ovog zahvata je retka, manja od 1%. Ukoliko dodje do infekcije, najpre se tretira antibioticima, a tek ukoliko terapija ne funkcioniše spirala se uklanja.

Uslovi za postavljanje spirale

Pre postavljanja spirale, neophodno je obratiti se ginekologu. Lekar će obaviti pregled kako bi se uverio da niste trudni, da nemate genitalnu infekciju i da bi se orijentisao o poziciji materice. Moguće je postaviti spiralu posle porođaja, bez obzira na vrstu porođaja.

Prednosti spirale

  • Efikasnost sprečavanja trudnoće je čak 99%.
  • Dug rok trajanja.
  • Bezbedne su za upotrebu ukoliko dojite.
  • Nikakvi lekovi ih ne sprečavaju da funkcionišu.
  • Spiralu može u bilo kom trenutku izvaditi lekar.
  • Vaše šanse da zatrudnite se vraćaju u normalu nakon vađenja bakarne ili hormonske spirale.
  • Kod hormonskih spirala, većina korisnica uopšte nema menstrualno krvarenje ili ima blago krvarenje kao i ublažen bol tokom menstruacije.
  • Nije dokazano da hormonska spirala izaziva povećanje telesne težine.

Mane spirale

  • Kada se prvi put postavi, moguće je osetiti grčeve.
  • Ponekad spirala može ispasti. Ovo se najčešće dešava u prva tri meseca od umetanja.

Pored navedenih mana, hormonske spirale imaju i:

  • Menstruacija će se promeniti. U prvih tri do šest meseci uobičajeno je tačkasto ili često krvarenje. Do šest meseci oko 90-95% žena može imati laganu redovnu menstruaciju ili uopšte neće imati krvarenje (ova pojava nije štetna za telo).
  • Postoji mogućnost da imate osetljive grudi, glavobolje, promene na koži i promene raspoloženja. Ovi neželjeni efekti se skoro uvek tokom vremena se smiruju.

Spirala je zanimljiva opcija u svetu kontracepcije, objedinjujući visoku efikasnost sa dugotrajnom zaštitom. Razmatrajući prednosti i nedostatke ove metode kontracepcije, bitno je istaći da ne postoji univerzalno rešenje. Život i telo svake žene su jedinstveni, pa je izbor kontracepcije lična odluka koja zahteva pažnju i razmatranje.

Važno je informisati se o prednostima i mogućim rizicima korišćenja spirale. Ukoliko želite da saznate više o ovoj metodi kontracepcije i donesete informisanu odluku, kontaktirajte nas. Tu smo da vam pružimo sve potrebne informacije i podršku. Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cene pregleda

Cena
Pregled specijaliste ginekologije i akušerstva 4,600.00 RSD
Pregled specijaliste konsultanta 6,000.00 RSD
Ginekološki pregled sa kolposkopijom 6,700.00 RSD
Ginekološki komplet 8,500.00 RSD
Ginekološki komplet - POPUST sredom 8,500.00 RSD Akcija: 7,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom 10,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom - POPUST sredom 10,000.00 RSD Akcija: 8,500.00 RSD
Aplikacija/uklanjanje spirale 6,000.00 RSD