Kontracepcija - pojam, vrste, prednosti i nedostaci


Šta je kontracepcija?

Kontracepcija je važan deo savremenog zdravstvenog sistema. Razlozi za korišćenje kontracepcije su mnogobrojni i individualni. Neki se odlučuju za nju kako bi odložili roditeljstvo, dok drugi žele kontrolu nad brojem dece. Bez obzira na razlog, kontracepcija pruža kontrolu nad reproduktivnim procesom i omogućava donošenje odluka koje su u skladu sa životnim planovima. Kontracepcija obuhvata različite metode koje imaju za cilj da spreče oplodnju jajne ćelije i implantaciju oplođene jajne ćelije na sluzokožu materice, čime se sprečava trudnoća. Bez obzira što je donošenje odluke o korišćenju kontracepcije duboko lično pitanje, uvek je neophodno savetovanje sa ginekologom ili urologom kako bi se, pre svega, sačuvalo zdravlje i donela odluka zasnovana na informacijama.

Vrste kontracepcije

Postoji niz različitih metoda kontracepcije, svaka sa svojim karakteristikama, prednostima i ograničenjima i mogu se uopšteno svrstati u sledeće kategorije: prirodne, mehaničke, hormonske i sterilizaciju.

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne metode kontracepcije oslanjaju se na praćenje menstrualnog ciklusa i seksualnih aktivnosti kako bi se odredili plodni i neplodni dani.

Kalendarska metoda

Ova metoda zahteva praćenje menstrualnog ciklusa kako biste prepoznali plodne dane kada je verovatnoća trudnoće veća. Partneri izbegavaju seksualne odnose tokom ovih dana ili koriste dodatnu zaštitu poput kondoma.

Merenje temperature

Da biste koristili ovu metodu, potrebno je svakog jutra izmeriti bazalnu telesnu temperaturu. Temperatura se povećava nakon ovulacije, što može pomoći u određivanju plodnih dana.

Ispitivanje cervikalne sluzi

Ovde se prati promena cervikalne sluzi tokom menstrualnog ciklusa. Kada je cervikalna sluz veoma rastegljiva, tanja i prozirna, to ukazuje na plodne dane, dok gusta sluz ukazuje na neplodne dane.

Moguće je korišćene svih navedenih metoda za tačnije utvrdjivanje plodnih dana.

Mehaničke metode kontracepcije

Mehaničke metode kontracepcije predstavljaju niz fizičkih barijera i uređaja koji se koriste kako bi se sprečila trudnoća. Ove metode ne uključuju hormonske supstance i često su popularne kod osoba koje žele izbeći potencijalne nuspojave hormonskih kontraceptiva.

Kondomi

Kondomi su jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih mehaničkih metoda kontracepcije. Dostupni su za muškarce i žene i štite od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Kondomi se postavljaju preko penisa ili u vaginu i sprečavaju direktni kontakt između sperme i jajne ćelije.

Dijafragma

Dijafragma je mehanička barijera koja se postavlja u vaginu pre seksualnog odnosa kako bi blokirala prolaz spermatozoida ka grliću materice. Upotreba dijafragme obično zahteva konsultaciju lekara i tačno postavljanje pre seksualnog kontakta.

Spermicidna krema, gel ili pena

Spermicidi su hemijske supstance koje ubijaju spermatozoide. Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim mehaničkim barijerama, kao što su dijafragma ili kapa.

Intrauterusni ulozak (spirala)

Najčešća je bakarna spirala napravljena od plastike i obavijena žicom od bakra. Ona povećava aktivnost lizozoma i drugih proinflamatornih medijatora koji deluju na spermatozoide. Osim toga, izaziva zapaljensku reakciju koja stvara nepovoljne uslove za usađivanje embriona.

Hormonske metode kontracepcije

Hormonske metode kontracepcije predstavljaju široku kategoriju kontraceptivnih opcija koje se oslanjaju na hormonske supstance kako bi sprečile trudnoću.

Oralni kontraceptivi (pilule)

Kontraceptivne pilule su hormonske tablete koje se uzimaju svakodnevno. Dostupne su u različitim formulacijama, uključujući kombinovane pilule (sadrže estrogen i progesteron) i mini pilule (sadrže samo progesteron). Ove tablete za kontracepciju sprečavaju ovulaciju i zadebljavaju cervikalnu sluz kako bi sprečili spermatozoide da prođu.

Kontraceptivni flaster

Kontraceptivni flaster je flaster koji se stavlja na kožu i oslobađa hormone direktno u krvotok. Obično se menja svakih sedam dana tokom ciklusa.

Vaginalni prsten

Vaginalni prsten je mali plastični prsten koji se koristi za kontracepciju, koji se stavlja u vaginu i oslobađa hormone. Ostaje tamo tri nedelje, nakon čega se uklanja radi menstrualnog ciklusa, a zatim se ponovo postavlja.

Kontraceptivni implanti

Kontraceptivni implant je mala igla koja se ubacuje ispod kože nadlaktice i oslobađa hormone tokom više godina. Ova metoda je izuzetno efikasna i ne zahteva svakodnevno održavanje.

Hormonska spirala

Hormonska spirala za kontracepciju je slična bakarnoj spirali, ali oslobađa hormone kako bi sprečila trudnoću. Ova metoda je izuzetno efikasna i može ostati u materici od 3 do 6 godina.

Sterilizacija

Sterilizacija predstavlja trajnu metodu kontracepcije koja se koristi za sprečavanje trudnoće i obično se bira kada osoba ili par više ne želi imati decu ili želi biti siguran da neće doći do trudnoće. Ova procedura obuhvata zatvaranje ili presecanje reproduktivnih kanala kako bi se sprečila oplodnja jajne ćelije spermatozoidima.

Vazektomija

Vazektomija je postupak koji se izvodi kod muškaraca. Tokom ovog postupka, mali kanali koji prenose spermatozoide iz testisa zatvaraju se ili seku. Vazektomija je izuzetno efikasna, ali se ne smatra instantno efikasnom, jer spermatozoidi i dalje mogu biti prisutni u reproduktivnom traktu neko vreme nakon operacije.

Ligacija Jajovoda

Tokom ovog postupka, jajovodi se zatvaraju ili seku, što sprečava prolazak jajne ćelije u matericu. Ovaj postupak je takođe veoma efikasan u sprečavanju trudnoće.

Prednosti kontracepcije

  • Sprečava neželjenu trudnoću - Glavna svrha kontracepcije je sprečavanje neželjenih trudnoća, dajući pojedincima kontrolu nad svojim reproduktivnim životom
  • Zdravstvene prednosti - Određene metode kontracepcije, poput pilula za kontracepciju, mogu pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa, smanjenju bolova i obilnosti menstruacije te smanjenju rizika od određenih ginekoloških oboljenja
  • Prevencija seksualno prenosivih bolesti - Kondomi pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti, čime se ne samo sprečava neželjena trudnoća već i potencijalno ozbiljne infekcije.

Mane kontracepcije

  • Nuspojave- Mnoge metode kontracepcije, posebno hormonske, mogu izazvati nuspojave kao što su mučnina, promene u težini, promene u menstrualnom ciklusu, promene raspoloženja i druge.
  • Neophodno održavanje- Neki oblici kontracepcije, kao što su oralni kontraceptivi ili kontraceptivni flasteri, zahtevaju redovno uzimanje ili primenu, što može biti nepraktično za neke ljude
  • Većina metoda kontracepcije ne pruža potpunu zaštitu od seksualno prenosivih bolesti, pa se preporučuje korišćenje kondoma u kombinaciji drugom kontracepcijom
  • Individualna reakcija- Svaka osoba reaguje drugačije na kontracepciju, pa može biti potrebno isprobati više metoda kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i telu.

Kontracepcija nudi raznolike prednosti i mane, ali donošenje informisane odluke je ključno. Uvek je potrebno posavetovati se sa ginekologom ili urologom kako biste pronašli najbolju kontracepcijsku opciju prilagođenu vašim potrebama i zdravstvenom stanju.

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Vaša dobrobit je naš prioritet i mi smo ovde da vam pružimo podršku na putu ka očuvanju vašeg reproduktivnog zdravlja, te ne oklevajte da nas kontaktirate 011 301 83 33.

Cene pregleda

Cena
Pregled specijaliste ginekologije i akušerstva 4,600.00 RSD
Pregled specijaliste konsultanta 6,000.00 RSD
Ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom 6,700.00 RSD
Ginekološki pregled sa kolposkopijom 6,700.00 RSD
Ginekološki komplet 8,500.00 RSD
Ginekološki komplet - POPUST sredom 8,500.00 RSD Akcija: 7,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom 10,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom - POPUST sredom 10,000.00 RSD Akcija: 8,500.00 RSD
Aplikacija/uklanjanje spirale 6,000.00 RSD