Operacija 3. krajnika + ventilacione cevčice


Ako ste primetili da vaše dete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno, odnosno da slabije čuje tih razgovor i zvuke, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa.

Lekar će uraditi timpanometriju na osnovu koje će zaključiti da li se u srednjem uhu vašeg deteta nalazi gust lepljivi sekret koji onemogućava normalno kretanje bubne opne, pa samim tim i pomeranje slušnih koščica. Taj sekret tu nastaje kada srednje uho nije u mogućnosti da se preko eustahijeve tube (tuba koja povezuje nos i srednje uho) normalno ventiliše, i sekret nestaje samo kada se opet omogući normalno ventiliranje srednjeh uha preko tube.

Razlog začepljenja tube je najčešće nabujali treći krajnik, koji tubu svojom masom zatvara, ali razlog može biti i natečena sluznica u tubi usled neke infekcije ili usled alergije. Lekar će prvo odrediti terapiju vašem detetu koja je usmerena na izlečenje infekcije odnosno smirivanja alergije da bi se natečena sluznica vratila u normalno stanje i time tuba ponovo otvorila odnosno postala prohodna. Dete se prati 3-4 meseca, daju se sekretolitici, lekovi za alergiju, koriste se specijalni nosni baloni. Oni su klinički efikasan ne-hirurški tretman, koji kod poremećaja ventilacije srednjeg uha na prirodan način ponovo dovodi do izjednačavanja pritiska.

Ukoliko terapija ne pokaže nikakve rezultate jedino rešenje je intervencija ugradnje ventilacionih cevčica. Ovu intervenciju ne treba dugo odlagati jer ukoliko se gust sekret duže vreme ne ukloni iz srednjeg uha može doći do trajnog oštećenja lanca slušnih koščica i samim tim do trajnog oštećenja sluha.

Više o operaciji pročitajte na našem blogu.

Cena operacije

(u cenu su uključeni svi troškovi izuzev preoperativne pripreme)

Cena
Treći krajnik sa ugradnjom ventilacionih cevčica 80,000.00 RSD