Treći krajnik - Adenoidectomia - Sa ugradnjom ventilacionih cevčica

Ako ste primetili da vaše dete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno, odnosno da slabije čuje tih razgovor i zvuke, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa.


Kada postoji problem koji zahteva ugradnju ventilacionih cevčica?

Ako ste primetili da vaše dete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno, odnosno da slabije čuje tih razgovor i zvuke, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa.

Lekar će uraditi timpanometriju na osnovu koje će zaključiti da li se u srednjem uhu vašeg deteta nalazi gust lepljivi sekret koji onemogućava normalno kretanje bubne opne, pa samim tim i pomeranje slušnih koščica. Taj sekret tu nastaje kada srednje uho nije u mogućnosti da se preko eustahijeve tube (tuba koja povezuje nos i srednje uho) normalno ventiliše, i sekret nestaje samo kada se opet omogući normalno ventiliranje srednjeh uha preko tube.

Razlog začepljenja tube je najčešće nabujali treći krajnik, koji tubu svojom masom zatvara, ali razlog može biti i natečena sluznica u tubi usled neke infekcije ili usled alergije. Lekar će prvo odrediti terapiju vašem detetu koja je usmerena na izlečenje infekcije odnosno smirivanja alergije da bi se natečena sluznica vratila u normalno stanje i time tuba ponovo otvorila odnosno postala prohodna. Dete se prati 3-4 meseca, daju se sekretolitici, lekovi za alergiju, koriste se specijalni nosni baloni. Oni su klinički efikasan ne-hirurški tretman, koji kod poremećaja ventilacije srednjeg uha na prirodan način ponovo dovodi do izjednačavanja pritiska.

Ukoliko terapija ne pokaže nikakve rezultate jedino rešenje je intervencija ugradnje ventilacionih cevčica. Ovu intervenciju ne treba dugo odlagati jer ukoliko se gust sekret duže vreme ne ukloni iz srednjeg uha može doći do trajnog oštećenja lanca slušnih koščica i samim tim do trajnog oštećenja sluha.

O operaciji

Operacija trećeg krajnika sa ugradnjom ventilacionih cevčica se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji pošto je neophodno da dete bude sasvim mirno prilikom pravljenja reza na bubnoj opni i ubacivanja ventilacione cevčice. Pravi se sasvim mali rez, zatim se kroz njega odstranjuje sekret iz srednjeg uha a potom se plasira ventilaciona cevčica.

Sama cevčica podseća na minijaturni kalem za konac, prečnika oko 1mm u središnjem užem delu i nešto malo većeg prečnika na krajevima. Kroz njen središnji šuplji deo ventiliraće se srednje uho i vršiće funkciju tube sve dok tuba "ne proradi".

Uz ovu intervenciju po pravilu se uklanja i treći krajnik jer je on glavni uzrok nastanka ovog problema.

Priprema za operaciju

Pre operacije je potrebno uraditi preoperativnu pripremu koja obuhvata:

  1. Pregled pedijatra
  2. Laboratoriju
  3. Bris grla i bris nosa

Potrebno je da pedijatar na osnovu pregleda i urađene laboratorije i dijagnostike da zaključak/saglasnost da za pacijenta nema kontraindikacija za opštu anesteziju i da se može operisati. Važno je napomenuti da lekar prilikom pregleda pacijenta može tražiti dodatne laboratorijske analize ili dodatne preglede kako bi sa sigurnošću utvrdio zdravstveno stanje pacijenta.

Preoperativnu pripremu možete uraditi kod nas ili kod svog izabranog lekara. Ukoliko preoperativna priprema nije urađena u našoj ustanovi morate nam pre termina operacije javiti da je pacijent dobio potvrdu da se može operisati i na dan operacije nam dostaviti sve laboratorijske nalaze kao i nalaz lekara na uvid.

NAPOMENA: Rezultati laboratorije i zaključak pedijatra/interniste ne smeju biti stariji od 7 dana od zakazanog termina operacije.

Kakav je postoperativni tok?

Dete ostaje u bolnici 2-3 sata posle intervencije. Ono je najčešće ljuto i plačljivo prvih deset-petnaest minuta posle buđenja iz anestezije a zatim najčešće zaspi. Nakon 24 časa od operacije bubna opna sasvim srasta uz cevčicu.

Prvih 24 sata posle intervencije dete treba da jede samo mlaka ili hladna jela (zbog uklonjenog treceg krajnika). Kao i kod većine drugih hirurških intervencija, postoperativni oporavak traje 7 dana.

Bol nakon operacije je minimalan i jedini lekovi koji se rutinski koriste u postoperativnom periodu su lekovi za bolove – analgetici, paracetamol i ibuprofen. Dužina terapije bola je 2-3 dana. Treba izbegavati odlazak u kolektiv, dečje rođendane, igraonice i put van grada. Nakon 7 dana, dete se u potpunosti vraća normalnom životu.

Postoji samo jedno pravilo ponašanja kod ugrađenih cevčica - ne sme voda da uđe u uho. Da bi se sprečilo kvašenje uha preporučuje se da se prilikom tuširanja i pranja kose u uši deteta stave tamponi. Ukoliko se nema tampon dovoljno je na vatu staviti malo masne neutralne kreme i potom vatu staviti u spoljni slušni kanal. Nakon tuširanja se vata vadi i baca. Dete se u svakom drugom pogledu ponaša sasvim normalno.

Koliko dugo cevčice ostaju u uhu?

Cevčica ostaje u uhu od 6 meseci do godinu dana. Najčešće sama ispadne u ušni kanal odakle ili sasvim sama ispadne ili se ispere zajedno sa ušnom masti kod ORL lekara. Ukoliko cevčice ne ispadnu do godinu dana one se odstranjuju u opštoj anesteziji. Cevčice ne bi trebalo da stoje duže od godinu dana jer se u suprotnom može dogoditi da na bubnoj opni ostane trajni otvor nakon vađenja cevčice. Ova komplikacija se događa izuzetno retko.

Ma koliko roditeljima često izgledalo strašna i sama pomisao na ugradnju cevčica u uši njihovog deteta, moraju znati da ukoliko se posle odguvarajuće terapije nije poboljšao sluh, odnosno timpanometrija i dalje pokazuje da u srednjem uhu ima sekreta, nemojte odlagati ovu intervenciju jer u suprotnom vašem detetu može trajno biti oštećen sluh.

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena operacije

(obuhvata sve troškove osim preoperativne pripreme)

Cena
Treći krajnik sa ugradnjom ventilacionih cevčica 80,000.00 RSD