Polipi u ginekologiji


Šta su ginekološki polipi?

Polipi su izrasline koje se javljaju na sluzokoži unutrašnjih organa, ali se mogu videti i na koži, u nosu, ušima…U najvećem broju slučajeva ginekološki polipi su benigne izrasline koje ne daju nikakve simptome.

Kada posumnjati na postojanje polipa?

Na postojanje polipa može da ukaže pojačan sekret sa sukrvicom jer se na polipima često javljaju upalne promene. Pored toga polipi mogu uzrokovati krvarenje pri odnosu, u toku ginekološkog pregleda, kao i pojavu sukrvice pre i posle menstruacije.

Polipi najčešće ne daju nikakve simptome i u većini slučajeva se njihovo postojanje konstatuje pri ginekološkom pregledu.

Polipi na ženskim reproduktivnim organima se najčešće javljaju na materici. Na grliću izlaze cervikalni polipi, a u materičnoj šupljini endometrijalni polipi. Cervikalni polipi se otkrivaju ginekološkim pregledom pod spekulumom a endometrijalni polipi ultrazvučnim pregledom materice.

Mogu biti okrugli ili izduženi, kao i različitih veličina, od samo nekoliko milimetara do veličine oraha.

Zbog čega se javljaju polipi?

Polipi nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine najčešće usled hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena ili promena na krvnim sudovima.

Kako se ginekološki polipi leče?

Polipe ženskih reproduktivnih organa treba lečiti, a lečenje je isključivo hirurškim putem - polipektomijom.

Polipektomija cervikalnog polipa je uglavnom bezbolna metoda koja se radi uvrtanjem njegove peteljke ili njenim presecanjem specijalnim nožem, laserom ili kauterom. Posle toga se obavezno vrši kiretaža cervikalnog kanala. Ovo je ambulantna intervencija i ne zahteva posebnu pripremu izuzev prethodnog isključivanja postojanja ginekološke infekcije. Nakon ove intervencije pacijentkinja ne ostaje u zdravstvenoj ustanovi i vraća se normalnom životu bez potrebe za bolovanjem.

Odstranjivanje endometrijalnog polipa se radi eksplorativnom kiretažom ili histeroskopijom. Ove intervencije spadaju u domen dnevne bolnice jer se rade u kratkotrajnoj intravenskoj opštoj anesteziji i zahtevaju ostanak u bolnici u trajanju od par sati nakon intervencije.

Kada se polipi odstrane, bilo da su u pitanju cervikalni ili endometrijalni, uzorak polipa se šalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da ne postoje premaligne ili maligne promene. Ukoliko je nalaz patohistoologije uredan, lečenje je završeno, a ako se patohistološkim pregledom odstranjenog polipa otkriju premaligne ili maligne promene, neophodno je dalje lečenje.

Šta ako zatrudnim a imam polip koji nije prethodno odstranjen?

Ukoliko je došlo do trudnoće uz postojanje endometrijalnog polipa u većini slučajeva trudnoća se završava bez komplikiacija izazvanih polipom. U ovom slučaju polipi zahtevaju samo redovno praćenje bez ikakvih hiruških intervencija.

Postoje polipi koji se prvi put javljaju u trudnoći, takozvani decidualni polipi, koji se takođe samo redovno prate tokom trudnoće bez hiruškog otklanjanja. Decidualni polipi se nakon porođaja gube.

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cene pregleda i intervencija

Cena
Pregled specijaliste ginekologije i akušerstva 4,600.00 RSD
Ginekološki pregled sa kolposkopijom 6,700.00 RSD
Ginekološki komplet 8,500.00 RSD
Ginekološki komplet - POPUST sredom 8,500.00 RSD Akcija: 7,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom 10,000.00 RSD
Ginekološki komplet sa Thin Prep PAP testom - POPUST sredom 10,000.00 RSD Akcija: 8,500.00 RSD
Polipektomija 17,000.00 RSD