Gastroskopija - sve što treba da znate

Gastroskopija je dijagnostička procedura kojom se pregleda unutrašnjost jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva


Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je dijagnostička procedura kojom se pregleda unutrašnjost jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva. Gastroskopija se, kao i kolonoskopija, smatra metodom izbora u skriningu, tj. preventivnoj dijagnostici, ali može biti i terapijska metoda kod uklanjanja polipa.

Kada se preporučuje gastroskopija?

Stadijum otkrivanja većine bolesti je veoma važan i mnoge bolesti se u najranijim fazama mogu uspešno izlečiti. Kako bi se pravovremeno odreagovalo, potrebno je da osluškujete svoj organizam i promene koje nastaju. Ukoliko osoba ima neke od sledećih smetnji, potrebno je da se javi gastroenterologu:

  • Tegobe u gornjem delu stomaka,
  • Često povraćanje i gorušice,
  • Tegobe u varenju hrane i nadimanje,
  • Otežano gutanje hrane, bolovi prilikom gutanja hrane...

Nakon pregleda i detaljnih analiza, gastroenterolog će preporučiti dalje lečenje ili dalje metode provere. Jedna od načina provere je gastroskopija ili kombinacija gastroskopije i kolonoskopije.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Kada je reč o ishrani pre gastroskopije, osam sati pre zakazane procedure ne bi trebalo uzimati, ni hranu, ni piće. Takođe, dan ranije bi trebalo izbegavati mleko i mlečne proizvode, a večera treba da bude veoma lagana. Potrebne su konsultacije sa lekarom ukoliko pacijent koristi određene medikamente.

Kako izgleda gastroskopski pregled?

Gastroskopija traje oko 5-10 minuta. Pacijent se postavlja u ležeći, bočni položaj i kroz usta mu se plasira gastroskop. Tokom gastroskopije se može i uzeti isečak tkiva za biopsiju, a mogu se ukloniti i polipi ukoliko ih ima. Procedura je bezbolna za pacijente.

Gastroskopija i anestezija

Gastroskopija se može odraditi u lokalnoj anesteziji (sprej kojim se isprska ždrelo i anestezira usna šupljina), ali i u kratkotrajnoj, opštoj, intravenskoj anesteziji. Sve češće se pacijenti opredeljuju za intravensku anesteziju, iako ni u lokalnoj anesteziji procedura nije bolna, više je neprijatna i zavisi od ličnog doživljaja.

Oporavak nakon gastroskopije

Nakon gastroskopske procedure, pacijent može osećati upaljeno grlo, nadutost, imati gasove, ali posebnog oporavka nema. Nakon 2 sata može se pojesti lagan obrok.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Pregled kod našeg specijaliste gastroenterologa možete zakazati pozivom Dr Žutić call centra na +381 11 301 83 33.

Cene

Cena
Pregled specijaliste - gastroenterologa 4,600.00 RSD
Pregled + UZ abdomena (gastroenterologa) 6,700.00 RSD
Gastroskopija 10,500.00 RSD
Gastroskopija u sedaciji 15,500.00 RSD
Kolonoskopija u sedaciji 20,000.00 RSD
Gastroskopija i kolonoskopija u sedaciji 30,500.00 RSD
Uklanjanje polipa 10,000.00 RSD
Patohistologija uzorka 4,000.00 RSD