FESS - Endoskopska operacija sinusa


Šta je FESS i endoskopska operacija sinusa?

FESS je jedan naziv za veliki broj operacija nosa, sinusa i paranazalnih šupljina. Tim operativnim postupkom se rešavaju hronična zapaljenja, ciste, polipi, ali i neki od tumora.

Endoskopska operacija sinusa je inovativni medicinski postupak koji se koristi za rešavanje problema povezanih sa sinusima. Ovaj neinvazivni tretman je sve popularniji i može značajno poboljšati kvalitet života pacijenata koji imaju problema sa sinusima.

Kako se izvodi endoskopska operacija sinusa?

Endoskopska operacija sinusa se izvodi pomoću malih endoskopskih instrumenata. Endoskop je cev sa malom kamerom na kraju koja omogućava hirurzima da direktno prate unutrašnjost sinusa i izvrše precizne korekcije bez potrebe za velikim rezovima (incizijama). Takođe, zahvaljujući kameri endoskopa, bolje se vide i prate problematična područja, čime se poboljšava efikasnost operacije.

Endoskopska operacija sinusa može poboljšati drenažu sinusnih šupljina, čime se smanjuje rizik od ponovnih infekcija sinusa. Takođe može olakšati ili eliminisati hronične simptome kao što su začepljenje nosa, glavobolje i gubitak čula mirisa, što značajno poboljšava način života pacijenata. Cilj ove operacije je unaprediti kvalitet života pacijenata omogućavajući im bolje disanje, smanjujući ili eliminišući simptome i povratak normalnog čula mirisa. Cela operacija se vrši kroz nozdrve, te isključuje bilo kakvo sečenje kože. Operacija se vrši u opštoj anesteziji.

Kada je potrebna endoskopska operacija sinusa?

Endoskopska operacija sinusa radi se kod pacijenata koji pate od hroničnih problema sa sinusima, kao što su:

  • Sinusna hiperplazija: Povećanje tkiva u sinusima koje može ometati normalnu drenažu i izazvati česte infekcije
  • Polipi u sinusima: Benigne izrasline u sinusima koji mogu uzrokovati začepljenje i nelagodnosti
  • Sinusna cista: Vodenasta nakupina koja može uzrokovati infekcije i ometati disanje
  • Sinusna infekcija: Ponavljane i uporne infekcije koje ne reaguju na standardne tretmane

Priprema za endoskopsku operaciju sinusa

U pripremi za operaciju, lekar Vam može propisati preoperativne lekove kako bi optimizovao stanje vaših sinusa za operaciju. Lekovi mogu uključivati antibiotike i/ili oralne steroide. Obavezno počnite sa uzimanjem svih preoperativnih lekova na odgovarajući dan i strogo se pridržavajte recepta.

Ako pušite, trebalo bi da prestanete da pušite najmanje tri nedelje pre operacije i najmanje četiri nedelje nakon operacije.

Pre operacije je potrebno uraditi preoperativnu pripremu koja obuhvata:

  1. Pregled interniste sa EKG-om
  2. Laboratoriju
  3. Bris grla i nosa
  4. RTG pluća

Potrebno je da internista na osnovu pregleda i urađene laboratorije i dijagnostike da zaključak/saglasnost da za pacijenta nema kontraindikacija za opštu anesteziju i da se može operisati. Važno je napomenuti da lekar prilikom pregleda pacijenta može tražiti dodatne laboratorijske analize ili dodatne preglede kako bi sa sigurnošću utvrdio zdravstveno stanje pacijenta.

Preoperativnu pripremu možete uraditi kod nas ili kod svog izabranog lekara. Ukoliko preoperativna priprema nije urađena u našoj ustanovi morate nam pre termina operacije javiti da je pacijent dobio potvrdu da se može operisati i na dan operacije nam dostaviti sve laboratorijske nalaze kao i nalaz lekara na uvid.

NAPOMENA: Rezultati laboratorije i zaključak interniste ne smeju biti stariji od 7 dana od zakazanog termina operacije.

Oporavak posle endoskopske operacije sinusa

Nakon operacije sinusa, mogu se javiti određeni simptomi i promene u vašem osećaju i izgledu. Možete primetiti otok u području nosa, gornje usne, obraza ili oko očiju. Nos može biti osetljiv i moguće je javljanje blagog krvarenja. Takođe, mogući su simptomi kao kod jake prehlade koji prolaze nakon nekoliko dana. Moguće je osetiti utrnulost vrha nosa i gornje usne. Osećaj u ovim delovima se postepeno vraća nakon operacije.

Čulo mirisa može biti privremeno smanjeno nakon operacije, ali će se vremenom poboljšati i verovatno će se vratiti u normalu za 1 do 2 meseca. Što se tiče povratka na posao ili školu, većina pacijenata može to učiniti nedelju dana nakon operacije, a vraćanje normalnoj životnoj rutini moguće je za oko tri nedelje. Treba napomenuti da vreme oporavka može varirati u zavisnosti od vrste vašeg zanimanja i obima same operacije. Većina ljudi se obično oseća potpuno normalno u roku od 1 do 2 meseca.

Da li ste kandidat za endoskopsku operaciju sinusa?

Da biste utvrdili da li ste kandidat za endoskopsku operacija sinusa, neophodno je da se konsultujete sa lekarom. Lekar će sprovesti detaljan pregled i proučiti vaš medicinski dosije kako bi procenio vaše specifične potrebe.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da zakažete pregled, ne oklevajte da nas kontaktirate.

Tim lekara koji kod nas vrše ovu operaciju

Cena operacije

Cena
FESS endoskopska operacija sinusa -