Fizijatrija

Dečija fizijatrija predstavlja oblast medicine koja se bavi lečenjem i rehabilitacijom urođenih anomalija, povreda i deformiteta kod dece.


Roditelji se najčešće obraćaju fizijatrima zbog povreda i urođenih deformiteta, kao i zbog praćenja motornog razvoja kod male dece.

Kako su deca svakodnevno izložena potencijalnom povređivanju tokom igre, treninga ili prilikom svakodnevnih aktivnosti, često dolazi do padova i povreda koje ponekad mogu biti i ozbiljnije prirode. Takođe su česti deformiteti kičmeno-mišićnog sistema dece u razvoju, nastali pod uticajem različitih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Zato je važno da se u lečenju povreda i deformiteta kod dece deluje pravilno i blagovremeno.

Pored lečenja povreda i deformiteta dečiji fizijatri imaju bitnu ulogu u praćenju razvoja deteta u njegovoj prvoj godini života, oni su tu da posmatraju i procenjuju različite elemente kao što su stabilnost deteta na leđima, okretanje sa leđa na stomak, samostalne pokrete, puzanje, ustajanje, hod... i da roditeljima daju savete kako se svi ovi elementi podstiču i stimulišu a u cilju pravilnog razvoja.

Tokom prve godine života dete se nalazi u periodu najintenzivnijeg razvoja. Baš iz tih razloga je ovo period kada je potrbno praćenje njegovog psihomotornog razvoja jer su motorni, psihički i govorni razvoj tesno povezani, odnosno utiču jedan na drugi.