Dermatologija

Dermatologija predstavlja zasebnu granu medicine koja se bavi kožom, kako sa medicinskog tako i sa hiruškog aspekta.


Dermatološki pregled je specijalistički pregled koji obuhvata pregled kože i sluzokože celog tela i kožnih dodataka: noktiju i kose.

Pregled je bezbolan, ne zahteva pripremu deteta, obavlja se pregledom golim okom ili nekim od aparata lupom i najčešće dermatoskopom, a osim pregleda lupom-uveličavajućim staklom i lampom, za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop sa mernim podeocima i svetlom. Pregled prosečno traje oko 20 minuta.

Dečija koža je znatno osetljivija od kože odraslih, zato je deci i posvećena posebna grana dermatologije – dečija dermatologija. Ova disciplina je posvećena prevenciji i lečenju bolesti kod mališana. Kao roditelj, neophodno je da pratite sve promene na koži i da pri svakoj sumnjivoj promeni se obratite pedijatru a on će vas dalje ukoliko je to potrebno uputiti dermatologu.

Kada se ustanovi dijagnoza, uz prethodno odrađene analize, može se početi sa lečenjem.

Postoje posebne dermatološke bolesti koje se vezuju za bebe i stariju decu kao što su:

  • Atopijski dermatitis - Simtomi podrazumevaju, svrab, iritaciju, izuzetno suvu kožu, crvenilo, perutanje kože, inflamatorne procese. Kod beba se obično upaljena koža obično pojavljuje u predelu obraza, na čelu i bradi. Može se širiti i celim telom, po vratu, grudima, nogama, guzi… Primetićete da se ekcemi pojavljuju pre svake promene: promene vremena, pada imuniteta, pojačanog zagađenja, neprilagođene ishrane. Lečenje je fokusirano na produžavanju mirnih faza i smanjenju uticaja koji bi mogli uzrokovati upalu.
  • Vaskularne malformacije - Obično se mogu primetiti već pri rođenju deteta i rastu zajedno sa njim. Jedan od najčešćih oblika vaskularnih malformacija jeste nevus flammeus. To su anomalije kožnih krvnih žila koje narastaju. Pojavljuju se na različitim mestima na telu, ali najčešće na licu. Obično su crvene boje, izgledaju upaljeno i otečeno, mogu se pojavljivati i u vidu ružičastih mrlja. Ako se ne leče vremenom mogu postati ljubičaste i imati oblik čvoruge. Nervus flammeus je kod nas poznat i pod nazivom ujed rode ili vinski mladež.
  • Solarni eritem – opekotine od sunca. Tokom letnjih meseci, kada je UV zračenje najveće neka vaše dete izbegava dirketan dodir sa sunčevim zracima od 11 do 16 časova.
  • Šuga - Prvi simptomi je noćni svrab. Oko tri nedelje nakon što je došlo do zaraze na tanjim delovima kože (na šakama, unutrašnjoj strani laktova ili slično), počinju da se javljaju pustule i krastice, koje takođe mogu svrbeti. U pojedinim slučajevima javljaju se i čirevi i gnojnice. Lečenje je u vidu mazanja skabicidnim sredstvima – kremama i tonicima koje je pripisao dečiji dermatolog. Preporučuje se često pranje ruku, kao i sterilisanje nameštaja i svih prostorija u kojima je zaražena osoba boravila.
  • Akne vulgaris kod tinejdžera - Predstavljaju zapaljensko stanje, koža je upaljena, otečena, sa velikim borojem pustula, papula, cisti, mitisera, začepljenih komedona. Koža je masna, zbog povećanog lučenja sebuma se može pojaviti i odsjaj na licu. Ovo oboljenje je prilično bolno, a tretman može trajati i prilično dugo dok se ne nađe prava formula koja odgovara tipu kože vašeg tinejdžera i prirodi njegovih akni. Bitno je samo biti uporan i koristiti kozmetičke proizvode i antibiotike koje je dermatolog prepisao.