Operacija polipa u nosu

Smetnje kod disanja mogu biti prouzrokovane običnom kijavicom koja prođe za par dana, međutim dugotrajno otežano disanje na nos, pojačana sekrecija iz nosa, eventualno neki suvi nadražajni kašalj nam ukazuju da može postojati neki problem u samom nosu.


Koji su uzroci otežanog disanja?

Smetnje kod disanja mogu biti prouzrokovane običnom kijavicom koja prođe za par dana, međutim dugotrajno otežano disanje na nos, pojačana sekrecija iz nosa, eventualno neki suvi nadražajni kašalj nam ukazuju da može postojati neki problem u samom nosu. Postoji par razloga koji mogu biti uzročnik za ovo:

  • Kriva nosna pregrada (Deviatio septi nasi)
  • Polipoza u nosu
  • Alergijski i vazomotorni rhinit

Šta su polipi u nosu?

Polipi u nosu, u medicini poznati pod nazivom “nazalna polipoza“, dobroćudne su izrasline (mada nekada mogu da postanu i maligni, što je izuzetno retko) nalik peteljkama koje se pojavljuju na sluznici nosne šupljine ili na sluznici paranazalnih šupljina, odnosno na sinusima. Mogu nastati na bilo kojem od navedenih mesta.

Polipi predstavljaju mehaničku prepreku u nosu kod koje su koštane strukture samog nosa dobre, za razliku od krive nosne pregrade, a gde je problem u samoj sluznici nosa.

Najčešće pacijenti koji imaju polipe u nosu imaju otežano disanje, pričaju nazalno, a ukoliko su polipi veliki i pritiskaju mirisni živac mogu nemati čulo mirisa a samim tim i oslabljeno čulo ukusa. Ljudi sa polipima u nosu češće imaju upale sinusa, bronchitis ili asmatične napade.

Lečenje polipa u nosu – medikamentima i hiruški

Lečenje polipa može da bude dvojako, odnosno medikamentozno gde se pacijentu daju određeni lekovi i sprejevi, ili operativno. Medikamentoznom lečenju se pristupa kada se polip dijagnostikuje na početku, kada nije velik, i ovim načinom se pokušava sprečiti dalji razvoj polipa. Medikamentozno lečenje ne može dovesti do odstranjenja polipa već samo do prestanka njegovog rasta. Ukoliko je polip već veliki i zbog njega dolazi do zatvaranja nosne šupljini medikamentozno lečenje neće imati velikog efekta, odnosno, ono će možda zaustaviti dalji rast polipa ali će pacijent ostati sa otežanim disanjem usled fizičke prepreke u samom nosu. U ovim slučajevima jedino rešenje predstavlja hiruško odstranjivanje polipa iz nosa.

Operacijom polipa u nosu se neće rešiti uzrok nastajanja polipa u nosu, već samo posledica koju predstavlja sam polip, tako da se polipi mogu ponovo pojaviti. Zato je bitno uraditi dobru dijagnostiku i utvrditi da li je polip samo u nosu ili i u sinusu, odnosno naći mesto odakle polazi sam polip kako bi se što bolje nos očistio od polipa.

Priprema za operaciju

Pre operacije je potrebno uraditi preoperativnu pripremu koja obuhvata:

  1. Pregled interniste sa EKG-om
  2. Laboratoriju
  3. RTG pluća

Potrebno je da internista na osnovu pregleda i urađene laboratorije i dijagnostike da zaključak/saglasnost da za pacijenta nema kontraindikacija za opštu anesteziju i da se može operisati. Važno je napomenuti da lekar prilikom pregleda pacijenta može tražiti dodatne laboratorijske analize ili dodatne preglede kako bi sa sigurnošću utvrdio zdravstveno stanje pacijenta.

Preoperativnu pripremu možete uraditi kod nas ili kod svog izabranog lekara. Ukoliko preoperativna priprema nije urađena u našoj ustanovi morate nam pre termina operacije javiti da je pacijent dobio potvrdu da se može operisati i na dan operacije nam dostaviti sve laboratorijske nalaze kao i nalaz lekara na uvid.

NAPOMENA: Rezultati laboratorije i zaključak interniste ne smeju biti stariji od 7 dana od zakazanog termina operacije.

Kakav je postoperativni tok?

Nakon operacije polipa u nosu pacijent ostaje u bolnici 24h. U nosu u toku prvih 48h pacijent ima tampone koji u sebi imaju ugrađene cevčice koje omogućavaju delimično disanje i preko samih tampona.

Dva dana posle operacije pacijent dolazi na kontrolu i na vađenje tampona. Posle ove kontrole pacijent može normalno da funkcioniše.

Kod operacije polipa u nosu ne postoje nikakvi otoci ili podlivi koji su vidljivi na licu tako da jedinu smetnju za normalno funkcionisanje pacijenta zapravo predstavljaju tamponi u nosu.

Po pravilu uzorak polipa koji se izvade iz nosa šalje se na patohistološku analizu.

 

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena operacije

(obuhvata sve troškove osim preoperativne pripreme)

Cena
Operacija polipa u nosu 110,000.00 RSD