Nicanje zubića


Dok je beba u vašem stomaku njeni zubići počinju da se formiraju ispod desni. Zubići beba najčešće počinju da niču izmedju 6 i 8 meseca, medjutim, kod nekih beba prvi zubići se mogu pojaviti i sa 3 meseca, a kod drugih tek sa 18 meseci. To je sve normalno i uglavnom je uslovljleno nasleđem.

Deca dobijaju 20 mlečnih zubića do kraja 3. godine. Obično prvo niču dva donja srednja sekutica (jedinice). Nekoliko meseci kasnije niču gornji sekutići, tako da većina beba od godinu dana ima 6 zubića - 4 gore i 2 dole. Nakon par meseci obično izbiju jedan za drugim 2 preostala sekutića dole i 4 prva kutnjaka. Izmedju sekutića i kutnjaka ostaje prostor za očnjake koji se najčešće pojave nakon par meseci, obično u drugoj polovini 2. godine. Drugi kutnjaci obično izbiju u drugoj polovini 3. godine. Moguća su odstupanja u redosledu nicanja zuba i to ne treba da vas brine. Ipak, ako se posle 12 meseci ne pojave zubići, konsultujte dečjeg stomatologa.

Nicanje zubića obično prouzrokuje nelagodnost, nemir, razdražljivost kao i pojačano balavljenje. Beba žvaće prste, igračke i druge predmete. Desni su crvene, otečene i bolne na dodir.

Bebi ćete najbolje pomoći puštajući je da glođe. Obično se daju gumeni predmeti različitog oblika - takozvane glodalice. One su oblikovane tako da ih beba lako drži. Glodalice se mogu ohladiti u frižideru, što će prijati nekim bebama.

Bebine desni možete namazati gelom. Na tržištu postoje brojni farmaceutski preparati (Dentinox, Calgel…). Oni donose privremeno olakšanje bebi, ali o njihovoj primeni posavetujte se sa pedijatrom.

Nicanje zubića ponekad je praćeno povišenom temperaturom. Povišena temperatura je uvek znak infekcije koja može biti isprovocirana stalnim stavljenjem različitih predmeta i igračaka u usta, ali se nikako ne može smatrati normalnim stanjem u toku nicanja zuba. Stoga, ako beba ima povišenu temperaturu ili deluje bolesno, morate je odvesti kod pedijatra.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste pedijatra 4,600.00 RSD