Kolonoskopija - sve što treba da znate

Kolonoskopija ili snimanje debelog creva je dijagnostička procedura kojom se pomoću dugog, fleksibilnog, cevastog optičkog instrumenta (kolonoskopa) pregleda unutrašnjost debelog creva u njegovoj celokupnoj dužini.


Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija ili snimanje debelog creva je dijagnostička procedura kojom se pomoću dugog, fleksibilnog, cevastog optičkog instrumenta (kolonoskopa) pregleda unutrašnjost debelog creva u njegovoj celokupnoj dužini. Kolonoskopija je metoda koja se koristi u preventivnoj dijagnostici karcinoma debelog creva, četvrtog po učestalosti i kod žena i kod mučkarca, ali može biti i terapijska metoda kod uklanjanja polipa.

Kada se preporučuje metoda kolonoskopije

Ukoliko osoba ima neke od sledećih smetnji, potrebno je da se javi gastroenterologu:

  • Tegobe u predelu digestivnog trakta (bolovi u stomaku, nadimanje, promene u režimu pražnjenja),
  • Pojava krvi u stolici,
  • Pojava retkih stolica koje se često javljaju,
  • Opstipacija i osećaj nedovoljnog pražnjenja.

Nakon detaljnih analiza, gastroenterolog će preporučiti dalje lečenje ili dalje metode provere. Jedna od tih metoda provere je kolonoskopija ili kombinacija kolonoskopije i gastroskopije.

Koliko često sprovoditi kolonoskopski pregled?

Prema preporuci Američkog Kancerološkog Udruženja (American Cancer Society) i muškarci i žene bi nakon pedesete godine života trebalo da obavljaju kolonoskopski pregled na svakih 10 godina. Pregled bi trebalo raditi i ranije i češće u slučajevima kada postoje dodatni faktori rizika, kao što su:

  • porodična istorija karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa kod srodnika u prvom kolenu srodstva pre 60-e godine ili kod dva srodnika u prvom kolenu u bilo kojoj životnoj dobi,
  • porodica sa naslednim sinndromima kolorektalnog kancera, kao što su adenomatozni polipi,
  • lična istorija karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa,
  • lična istorija inflamatornih bolesti creva

Za kolonoskopski pregled neophodna je prethodna priprema.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

Priprema za kolonoskopiju obično počinje 24 časa pre same procedure, posebno kada je reč o ishrani. Tog dana treba izbegavati čvrstu hranu, a noć pred intervenciju ne treba unositi, ni hranu, ni piće. Pražnjenje debelog creva pred kolonoskopiju se vrši medikamentima koje vam prepiše i preporuči doktor. Ako imate neku redovnu medikamentnu terapiju, potrebno je posavetovati se sa lekarom da li treba privremeno prestati sa uzimanjem.

Kako izgleda kolonoskopski pregled?

Kolonoskopija traje od 30 - 60 minuta. Pacijent leži bočno sa zgrčenim i savijenim nogama prislonjenim na grudi. Nakon otvaranja kolona vazduhom iz aparata, kroz rektum se lagano ubacuje crevo kojim se snimaju sve promene u debelom crevu.

Kolonoskopija i anestezija

Kolonoskopija kao procedura je neprijatna, a često i bolna. Moguće je raditi je u lokalnoj anesteziji, ali po novim standardima se ona radi isključivo u anesteziji, odnosno kratkotrajnoj analgosedaciji.

Oporavak nakon procedure kolonoskopije

Nakon kolonoskopske procedure, pacijent može osećati nadutost, imati gasove, kratkotrajnu neprijatnost u donjem delu stomaka, ali posebnog oporavka nema. Nakon 2 sata može se pojesti lagan obrok.

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom. Pregled kod specijaliste gastroenterologa možete zakazati pozivom Dr Žutić call centra na +381 11 301 83 33.

Cene

Cena
Pregled specijaliste - gastroenterologa 4,600.00 RSD
Pregled + UZ abdomena (gastroenterologa) 6,700.00 RSD
Gastroskopija 10,500.00 RSD
Gastroskopija u sedaciji 15,500.00 RSD
Kolonoskopija u sedaciji 20,000.00 RSD
Gastroskopija i kolonoskopija u sedaciji 30,500.00 RSD
Uklanjanje polipa 10,000.00 RSD
Patohistologija uzorka 4,000.00 RSD