Klimaks kod muškaraca

Muški klimaks ili andropauza je fiziološki proces izazvan promenom balansa hormona i starenjem polnih žlezda


Šta je to klimaks kod muškaraca?

Muški klimaks ili andropauza je fiziološki proces izazvan promenom balansa hormona i starenjem polnih žlezda. Pre svega smanjuje se produkcija hormona testosterona. Andropauza je muška verzija menopauze koja se, za razliku od ženskog klimaksa koji naglo nastaje prestankom menstrualnog ciklusa, dešava polako i mnogo je manje uočljiv.

Kada počinje i koji su simptomi muškog klimaksa?

Fizički simptomi klimaksa kod muškaraca

Muški klimaks obično počinje oko 50. godine. Najpre se može uočiti postepeni pad opšte životne vitalnosti i snage. Smanjuje se mišićna masa, može doći do postepenog pada metabolizma i gojaznosti posebno na bedrima i stomaku. Nekada, kao i kod žena dolazi do valunga, osteoporoze i bolova u leđima a postoji i mogućnost benignog uvećanja prostate. Hipertenzija kod muškaraca je u tom periodu veoma labilna.

Psihički/emocionalni simptomi muškog klimaksa

Međutim, nisu samo fizičke promene te koje prate muški klimaks jer dolazi i do psiholoških, emocionalnih promena u ponašanju. Naime, muškarci u periodu andropauze počinju da se preispituju o svojim uspesima, ali i da strahuju od prolaznosti života, te često dolazi do apatičnosti, neraspoloženja, razdražljivosti.

Simptomi promena u seksualnom funkcionisanju kod muškog klimaksa

Pored fizičkih i emocionalnih promena koje mogu pratiti klimaks kod muškaraca, u ovom periodu se takođe smanjuje i libido, pa samim tim i seksualna želja. Dolazi ponekad do erektilne disfunkcije, smanjenja testisa, pojave steriliteta.

Simptomi poremećaja sna kod muškog klimaksa

Mogu se u ovom periodu pojaviti i problemi sa spavanjem. Muškarac najčešće ima problema sa uspavljivanjem, ali se dešava i simptom kratkog sna što takođe može dovesti do povećane razdražljivosti.

Kao i u slučaju menopauze kod žena, postoje načini da se ove promene na vreme primete, ali i tegobe koje nastaju u periodu klimaksa kod muškaraca olakšaju.

Prevencija muškog klimaksa

Starenje polnih žlezda je neminovno, ali se može usporiti i ublažiti. Preveniranje andropauze podrazumeva promene u životnom stilu muškaraca ka zdravim navikama. Prestanak konzumiranja alkohola, cigareta i aktivno vežbanje dovode do boljeg opšteg stanja organizma, a samim tim i usporavanja starenja. Metabolizam se može regulisati i pravilnom ishranom koju je uvek, a posebno, posle 50. godine neophodno korigovati. Ne treba čekati prve simptome, već posle 40. godine jednom godišnje treba posećivati urologa kako bi se uradio skrining, pre svega prostate. Takođe, preporučuje se i poseta kardiologu i endokrinologu zbog kontrole štitne žlezde.

Dakle, sistematski pregled za muškarce je preporučljiv jednom godišnje nakon napunjenih 40 godina.

Lečenje andropauze

Za ublažavanje ili lečenje simptoma muškog klimaksa, neophodno je obratiti se urologu koji će nakon pregleda i analize obavljenih laboratorijskih rezultatata, prepisati terapiju ili uputiti na resornog specijalistu u zavisnosti od simptoma i dijagnoze. U svakom slučaju testosteron može pomoći u ublažavanju simptoma klimaksa kod muškaraca, ali se on prepisuje uz konsultacije sa endokrinologom.

 

Sadržaj na našem sajtu je opšte informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za savet i pregled lekara. Ukoliko planirate primenu informacija dobijenih na našem sajtu potrebno je prethodno posavetovati se sa lekarom.

Cena pregleda

Cena
Pregled specijaliste 4,600.00 RSD